Anställdes direkt efter studenten – här finns jobben

En del praktiska utbildningar har mer eller mindre gett jobbgaranti i Norrköping. På vissa program har samtliga studenter fått arbete direkt efter skolan.

Norrköping 17 juni 2021 18:00

I förra veckan tog Kazem Ahmadi studenten från Bråvallagymnasiet i Norrköping.

Några dagar senare började han jobba hos företaget Bygg GG i en bransch som suger upp många av de nybakade studenterna.

– Många sa till mig att går du den utbildningen så finns det fina chanser att få jobb efter skolan, säger han.

Redan som tonåring arbetade Kazem, som har afghanska rötter, som snickare i hemlandet Iran. Men efter flytten till Sverige hösten 2015 blev det svensk skola och gymnasium i Norrköping.

– Det var tufft att lära sig språket, men jag har samtidigt fått mycket hjälp. Jag har alltid gillat att snickra så den här utbildningen på Bråvalla passade perfekt, fortsätter Kazem Ahmadi som är 22 och därmed några år äldre än de tidigare klasskamraterna på F13-området.

Där gick han byggprogrammet, som nästan garanterat jobb för avgångsklasserna. Enligt statistik från Norrköpings kommun har omkring 76 procent av de elever som går ut ett yrkesprogram i Norrköping i år får jobb direkt efter sin yrkesutbildning.

Flera yrkesprogram i Norrköpings kommunala gymnasieskolor visar på bättre studieresultat och måluppfyllelsen har ökat bara sedan förra året. Den skola som utmärker sig mest är just Bråvallagymnasiet.

– Generellt kan man säga att nio av tio av våra elever når examen och nästan åtta av tio elever går direkt ut i jobb efter studenten. På vissa inriktningar är siffrorna ännu högre. På Bygg- och anläggningsprogrammets inriktning Mark- och anläggning har alla elever nått examen och alla elever går ut i jobb, berättar rektor Susanna Ölander Borg.

Fortsätter hon:

– Skolan har haft en väldigt positiv utveckling sedan vi lämnade Ebersteinska och flyttade ut till F13 hösten 2019. Förra året klarade 66 procent av våra elever sin examen. I år är siffran hela 93 procent.

Förutom praktiska kunskaper måste eleverna ha godkänt i kärnämnena svenska, matte och engelska.

– Av de som gick ut Mark- och anläggning har alla våra 15 elever fått jobb och det är nästan likadant bland målareleverna.

I Hageby jobbar Kazem Ahmedi så att svetten lackar i junihettan. En ny förskola är på god väg att ta form.

Att det inte blev något sommarlov bekymrar honom inte ett dugg. 

– Nej, det här var precis vad jag ville. Börja arbeta direkt efter skolan. Nu känns det som om livet börjar, slutar han.

 

 

 

 

 

 

 

Bråvallagymnasiet

Här är de olika programmen på Bråvallagymnasiet som funnits på gamla F13-området i Norrköping sedan augusti 2019: Bygg och anläggning, El och energi, Fordon och transport, Industriteknik, VVS och fastighet, Teknikcollage, Fordonsvård och godshantering, Idrottsgymnasiet (ishockey) och Introduktionsprogram.

  

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa
Läs mer!

Religiös skolsamling får anmärkning av Skolinspektionen

Religiös skolsamling får anmärkning av Skolinspektionen

Drakenflygare nästan på riktigt: "Helt unik"

Drakenflygare nästan på riktigt: "Helt unik"

Debatt: Där i hängmattan kommer den gnagande oro tillbaka

Där i hängmattan kommer den gnagande oro tillbaka

450 för många platser på gymnasiet: "Överetablering"

450 för många platser på gymnasiet: "Överetablering"

Debatt: Den som bryter mot skollagen ska inte bedriva förskola

Den som bryter mot skollagen ska inte bedriva förskola
Visa fler