Kav lugnt för sjöpolisen

VALDERMARSVIK Sjöpolisen och kustbevakningen kontrollerade hastighet och nykterhet vid helgens karnebåtsfestival i Valdemarsvik. Men det dåliga vädret inverkade lugnande på festivalen. Bara en gripen för fartöverträdelse vid infarten av hamnen. Men i september lämnas skärgården fri från sjöpoliser. Lena Ek, riksdagsledamot för centerpartiet är upprörd över nerdagningen.

Sjöpoliserna Hans Kowallek och Jan-Åke Larson har inte många båtar att kontrollera i ett regnigt sommarväder. 
FOTO: NICLAS SANDBERG

Sjöpoliserna Hans Kowallek och Jan-Åke Larson har inte många båtar att kontrollera i ett regnigt sommarväder. FOTO: NICLAS SANDBERG

Foto:

Norrköping2002-07-08 00:00
Bakom en gammal fiskebåt i utkanten av hamnen ligger den 1 250 hästar starka sjöpolisbåten. Det är lugnt i viken. Kontrollen av båtar har ännu inte börjat.
? Vi inväntar Kustbevakningen, berättar polisinspektör Hans Kowallek.
Samarbete mellan sjöpolisen och kustbevakningen är inget ovanligt. I helgen kontrollerade de gemensamt hastighet och nykterhet till sjöss. Karnebåtsfestivalen i Valdemarsvik har lockat kontrollen till hamnens mynning.
? Men det blir nog lugnt. Det är väldigt lite båtar ute på grund av det dåliga vädret. Fint väder är detsamma som mycket folk och dricka, förklarar Jan-Åke Larson, polisinspektör.
Besättningen på den tre man starka båten är i semestertider nerdraget till två man.
? Vi jobbar fyra dagar i rad och bor här på båten. Natten till lördag var det sju stulna båtar och så fick vi hjälpa en segelbåt med motorstopp, berättar Hans Kowallek.
Det är för det mesta ett lugnt arbete. Inte så mycket jakt och framför allt inte i regnigt väder. Att båda polisinspektörerna älskar havet och jobbet på polisbåt var givet.
? Jag väntade länge på att en plats skulle bli ledig, berättar Jan-Åke Larson som jobbat som sjöpolis sedan 1998. Hans Kowallek har varit sjöpolis i femton år.
Börjar tröttna
? Jag drogs till arbetet för att jag tycker om att vara på havet. Men visst börjar man tröttna lite. Jag seglar inte lika mycket på min fritid längre, berättar han.
Arbetet är knutet till sommaren, på vintertid finns de på land. Nytt den här sommaren är att sjöpoliserna försvinner från skärgården redan i september. Det är något som upprör Lena Ek, riksdagsledamot för centerpartiet.
? Valdemarsviks kommun fyrdubblas under sommartid, vi behöver mer poliser istället. Turisterna finns fortfarande kvar i skärgården under september och många båtar och gårdar ligger oskyddade, säger hon. Både landsting och kommun arbetar på att öka turismen och en nerdragning av sjöpoliser är en riktning åt det andra hållet menar Lena Ek.
Sjöpolisinspektörerna verkar inte lika bekymrade.
? Jag tror inte att det kommer bli någon effekt av indragningen den här sommaren. Kanske kommer konsekvenserna synas först till nästa sommar, förklarar Hans Kowallek.
Men ingen av inspektörerna kan förstå varför man drar ner på bevakningen just i september.
? September är väl inte den månad som gör sig mest gällande. Då är det ingen semestermånad, fortsätter Hans Kowallek innan arbetet tillsammans med Kustbevakningen startar.
Upprörd inspektör
Magnus Rågmark, kustbevakningsinspektör, kommer över till polisbåten lite upprörd.
? Vi försökte vinka in en motorbåt men han tittade åt andra hållet, berättar han. Om motorbåten hade kört flera knop för fort hade man gått in i hamnen och plockat den. Nu låter man den passera.
Men det blev en lugn helg. Under lördagen greps bara en för fartöverträdelse. Regnet hade en lugnande inverkan på festivalen både till sjöss och på land.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om