Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kattvänner rasar mot ny avelsplan: "Bedrövligt"

Okontrollerad avel. Oansvarig katthållning. Det kokar bland svenska kattvänner sedan Jordbruksverket godkänt ett avelsprogram för svensk bondkatt.

Tre kattungar vilar ut på Fiahemmet i Norrköping.

Tre kattungar vilar ut på Fiahemmet i Norrköping.

Foto: Fiahemmet

Norrköping2021-04-07 17:00

Svensk bondkatt är en egen ras, en svensk lantras, anser den nybildade föreningen Lantrasföreningen Bondkatten. Det anser även Jordbruksverket som i december förra året godkände avelsplanen.

Men avelsplanen uppskattas inte av en rad svenska djurskyddsföreningar som reagerat på formuleringar som "att låta fertila katter vistas utomhus är en förutsättning för lantrasens bevarande". Oansvarigt i ett land där det finns 150 000 hemlösa katter och stick i stäv med de skärpta rekommendationer för katthållning som Jordbruksverket införde förra året, anser kritikerna.

En protestlista på nätet mot avelsplanen har samlat över 12 000 underskrifter.

Lisbeth Hultgren, ledamot vid Djurskyddet Fiahemmet i Norrköping, har skrivit under.

– Det här är bedrövligt. Det kommer medföra inavel, kattpest och allt möjligt konstigt, säger hon.

Just nu bereds ett förslag hos regeringen om obligatoriskt märkning av katter. Positivt, tycker Lisbeth Hultgren, men i samband med den nya avelsplanen tror hon inte den nya lagen gör någon större nytta.

– Avelsplanen avser bara katter på landet. Men hur ska man veta att en katt är från landet? Stadsbor har ju för vana att åka ut och dumpa katter på landsbygden. Det är ju inte direkt så att katter har med sig papper som visar vilken ras de har. Det finns ingen rim och reson på det hela.

– Obligatorisk märkning är något vi har kämpat för i många år så det är tråkigt när det blir ett sådant bakslag. Jag hoppas att sista ordet ännu inte är sagt.

Lantrasföreningen Bondkatten är en nystartad förening och Eva Avrin som är ordförande säger till TT att alltihop är ett missförstånd. Föreningen rekommenderar både märkning och kastrering.

– De har inte läst och förstått. Vi vill inte heller att det ska finnas hundratusentals lösa katter.

– När min katt har fått en eller två kullar kommer jag att kastrera henne och hon är id-märkt.

En annan sak som väcker starka motreaktioner är att föreningen anser att djurägare själva ska kunna avliva katter som inte ska användas i avel, precis som kattungar om kullen är för stor.

Eva Avrin understryker att bondkatten är ett bruksdjur och ur den synvinkeln är det helt naturligt att man avlivar djur som inte har någon funktion.

– Så är det inom all produktion inom lantbruket. På bondgårdarna måste alla djur ha en funktion. Bondkatten är ett arbetsredskap för att hålla skadedjur borta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!