Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kärva tider för studieförbunden

Studieförbundens situation blir nu allt mera trängd.
I Norrköping, liksom i de allra flesta andra kommuner, skärs nu bidragen ner kraftigt.

NORRKÖPING2004-08-20 06:00
I år har bidraget från Norrköpings kommun dragits ner med 750.000 kr till knappt 9 milj kr. Det är en minskning med 7,7 procent.
I Linköping går trenden åt samma håll. Där har kommunen minskat sina bidrag till studieförbunden med 4,4 procent, ner till knappt 9,4 milj kr i år.
I några av östgötakommunerna ligger bidragen still, vilket då - med hänsyn till inflationen - i realiteten också det är en minskning. I övriga kommuner sänks nu bidragen.
En kartläggning, som Folkbildningsförbundet genomfört, visar att räknat över hela landet har det kommunala stödet till studieförbunden minskat med 26 milj kr jämfört med i fjol.
- Det är den mest omfattande nedskärningen under den senaste tioårsperioden, säger Folkbildningsförbundets ordförande Maicen Ekman till TT.
- Vi vet hur ansträngd kommunernas ekonomi är, och det har aviserats ännu hårdare tider nästa år. Nedskärningarna kan få förödande följder för studieförbundens verksamhet på många håll i landet.
Kommunbidragen svarar för 14 procent av studieförbundens intäkter, det statliga anslaget för 33 procent. Resten är då deltagaravgifter.
I genomsnitt är kommunernas anslag lite drygt 46 kr per invånare. Norrköping ligger här klart över snittet, med en satsning på 72,44 kr per invånare. Där ligger man alltjämt högst i länet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!