2019 vistades östgötakonstnärerna Aldís Ellertsdóttír Hoff, Mattias Hofvendahl, Anx Kupiainen, Rasmus Sköld och Jennifer Spångerud i Öna, i ett konstnärsresidens där små röda hus står i ett stenigt men vackert landskap vid en sjö, en ensligt belägen plats.
De inspirerades av platsens historia och karaktärerna som bott här, särskilt av en man som hette Verner "Mosen" Ahnberg, som för hundra år sedan, 1920, lät bygga en dansbana på Öna. Han ville locka traktens ungdomar och möjligen även själv "träffa ett fruntimmer". Tyvärr kom inte så många besökare som han hade hoppats.
Med kärleksfull respektlöshet återuppfördes dansbanan, här kallad Dekadansbanan, sommaren 2020 av de fem samtidskonstnärerna. Tanken vara att bussa ut besökare till den kulissartade festplatsen långt ut på landet och att ha mat och musik. Men så kom pandemin och satte stopp för det. På Önadagen kunde ett begränsat antal besökare ta del av det som byggts upp.
Nu kan man se projektet i utställningen "Ursprung: Öna" på Verkstad konsthall, från den 5 juni till den 12 juni.
Aldis Ellertsdóttír Hoff berättar om varför de fastnat just för karaktären Verner "Mosen" Ahnberg. De tyckte att han blivit orättvist porträtterad och att han förtjänade en revansch.
– Vi kände en samhörighet med honom, och kände att man gjorde sig lite lustig på hans bekostnad. Han var en drömmare, säger Aldis Ellertsdóttír Hoff.
– Han hade väldigt mycket idéer, inflikar Rasmus Sköld och beskriver också en man som tog sig på stort allvar på ett fint sätt, som klädde sig i tredelad kostym när han hämtade sin daglöning, och som trots att han kom från eländiga förhållanden bestämde sig för att vara någon annan, ikläda sig olika roller.
Ahnberg gjorde sina egna medaljer och förgyllde sina grindstolpar, fick allt att se lite bättre ut än det var. Det som var så häftigt med honom var att han hade ju ingenting, inga pengar, men han tog vad han hade och genomförde sina idéer, säger Jennifer Spångerud.
I utställningen står trämusikanter och dansdockor bland björkar, potatispolletter ligger på en stubbe, och en film av vad Aldís Ellertsdóttír Hoff kallar distdansen, dans med distans i coronatider, visas på en skärm. Det finns också ett särskilt litet dansrum, där man kan prova att dansa själv.
Verkstad konsthall ligger i kulturkvarteret Hallarna.