Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kärlek till påtandet deras lott

Små lotter fyllda med kärlek och påtarlust. Så kanske man kan beskriva en kolonilott och igår prisades de finaste i Norrköping.

Foto:

Norrköping2008-10-24 03:00
Från Fyrby, Skarptorp och Pryssgårdens kolonilotter kom vinnare och representanter för att ta emot diplom, blommor och en minnestallrik från Stefan Arrelid (mp) ordförande i tekniska nämnden och kommunalråd, samt stadsträdgårdsmästare Lars Wiberg.De två hade efter att kolonistugeföreningarna utsett några sevärda lotter, varit på plats för at kunna utse en vinnare och ett hederspris i de tre områdena.- Vi har tittat på att de är välskötta och har ett utseende som överensstämmer med hur en kolonilott ska se ut. Det ska inte vara en tomt utan en lott och det får gärna finnas någon liten odling också inte bara blommor, säger Lars Wiberg.Glada vinnare
Lite unikt får det också gärna vara. Några som väl motsvarade dessa kriterier var bland annat Inger Peterson, Gösta och Barbro Pettersson som har sina lotter i Skarptorp.- Jag tror att de tyckte att min lott var prydlig. Jag har mest blommor och inte så mycket odlingar, säger Inger som har fullt upp med att planera inför nästa säsong.- Just nu är det inte bara löv som ska tas omhand, det är en hel del lökar som ska ner i jorden också, säger Gösta.De tycker att kolonilottslivet är underbart och är en perfekt blandning av enkelhet och faciliteter.Efter prisutdelning väntade landgång, kaffe och kaka. Priset kommer ur intendent E.L Moréns koloniträdgårdsfond fastställdes vid Norrköpings stads drätselkammare den 28 september 1933 och dess syfte är att främja koloniträdgårdsrörelsen i Norrköping.Allt dyrare
Första kolonistugeområdet grundades 1906 och tros ha legat där Fridtunatäppans förskola idag ligger, den lades ner i oktober 1944 då ma istället uppförde Skarptorps koloniområde på 40 000 kvadratmeter. 1939 kom Fyrbys till och så sent som 1977 Pryssgårdens.Idag har kolonilotterna stigit både i popularitet och pris. Upp till 250 000 kronor kan man få betala för en lite större lott med ett litet större hus.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om