Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kaos och lugnt!

Kaos på akutmottagningen i Linköping nattetid, berättar personal. Men landstingsledningen ger en lugn bild i sin sammanfattning över den gångna sommaren.
- Sammantaget har det varit något mindre tryck på akutmottagningarna jämfört med förra året, säger Tommy Skau, vårddirektör.

Kaotiskt - eller lugnt? Personalen och ledningen ger helt olika bilder av hur sjukvården fungerat under sommaren. På akuten i Linköping har det tidvis varit kaotiskt, enligt personalen. Lugnt, enligt ledningen. (Personerna på bilden har inget samband med artikeln.)
FOTO: JANNE FORSBY

Kaotiskt - eller lugnt? Personalen och ledningen ger helt olika bilder av hur sjukvården fungerat under sommaren. På akuten i Linköping har det tidvis varit kaotiskt, enligt personalen. Lugnt, enligt ledningen. (Personerna på bilden har inget samband med artikeln.) FOTO: JANNE FORSBY

Foto:

NORRKÖPING2004-09-02 06:00
Sjukvården i Östergötland har fungerat förhållandevis bra under sommaren. Fler ambulanstransporter till Linköping, högt arbetstryck och en tidvis ansträngd tillgång på akutvårdplatser. Men det är inget specifikt jämfört med tidigare somrar enligt Tommy Skau.
- Varje sommar har vi haft bekymmer med att bemanna upp och det har i sommar resulterat i att intagningsavdelningen på Universitetssjukhuset inte alla dagar har kunnat ha öppet, säger Tommy Skau men menar att sjukvården för övrigt har fungerat bättre än tidigare somrar.

Annan bemanning
- På akutmottagningen på Universitetssjukhuset har vi haft 12 procent fler patienter än förra sommaren, men vi har också haft en annan bemanning än tidigare år, fortsätter han och förklarar att den sammanlagda patienttillströmningen till länets akutmottagningar under juni och juli har minskat.
Andra beskriver situationen på akutmottagningen som rent kaotisk under sommaren.
- Akutkliniken i Linköping har varit mycket tungt belastad. Det har varit kaos, säger Anneli Gåverud, vice ordförande för Vårdförbundet (sjuksköterskefacket) i Linköping.
Det är främst nattetid som det ökade antalet patienter inkommit till akutmottagningen.
- Det har varit drygt 15 patienter mer varje natt och det är klart att det blir tungt för personalen, berättar Anne Boström, vårdchef för akutmottagningen på Universitetssjukhuset.

Brist på sjuksköterskor
Vid ett par tillfällen har man tvingats kalla in extrapersonal för att klara arbetstrycket.
- Då tycker jag att trycket är stort på oss, säger Anne Boström och förklarar att trycket under sommaren har varit mycket högre än jämfört med tidigare somrar.
Akutmottagningen i Norrköping har inte varit lika hårt pressad. Patientflödet har varit som tidigare, ibland mindre och ibland mer. Ett problem har dock varit bristen på sjuksköterskor. I sommar togs tre in till akutmottagningen i Norrköping.
- Det är brist på sjuksköterskor, vi hade nog behövt lika många till, berättar Lise-Lotte Bergqvist, företrädare för Vårdförbundet på akutmottagningen i Norrköping.

Fler transporter
Ambulanstransporterna har under sommaren ökat med sju procent mer körda kilometer. Det är en följd av omstruktureringarna inom sjukvården den 1 mars.
- Under sommaren har det varit lite fler körningar till Linköping, det är framför allt nattetid med ortoped- och kirurgpatienter. Men det har fungerat ganska bra, berättar Anders Tilly, driftchef för ambulansstationen i Norrköping.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!