Känslofylld resa till Israel
NORRKÖPINGUnder förra veckan var fyra representanter från vänsterpartiet i Israel för att träffa representanter för palestinska organisationer och besöka staden Ramallah på Västbanken. En av dem var Roberto Gonzalez-Cabezas från Norrköping som berättar om den orättvisa, förödmjukelse och det förtryck som palestinierna tvingas leva med. - Det var hemskt att se så många som lider. Det gjorde ont, säger han.
Roberto Gonzalez-Cabezas (v) besökte under förra vackan staden Ramallah på Västbanken. När man ser barn som lider vill man bara gråta, säger han. FOTO: SUSANNE LUNDBÄCK
Foto:
Under de perioder som staden har varit under belägring så får ingen vistas utomhus.
Barnen kan inte gå till skolan och äldre kan inte få den hjälp de behöver. Mycket på grund av att man måste man passera vägspärrar, så kallade checkpoints, för att ta sig mellan olika områden.
- Jag träffade en gravid kvinna som berättade att hon var livrädd för att föda. Inte på grund av smärtan utan på grund av att hon inte visste ifall hon skulle få passera genom vägspärrarna så att hon kunde ta sig till ett sjukhus, berättar Roberto Gonzalez-Cabezas.
<b>Omöjligt att förstå</b>
- Att någon kan behandla en havande kvinna på det viset är för mig omöjligt att förstå. Dessutom så är det så att varje gång en palestinier passerar en sådan checkpoint så förnedras de genom att de blir slagna eller hånade, fortsätter han.
Roberto besökte Ramallah för ett år sedan, men sedan dess har mycket förändrats.
- Det är mycket som har förstörts. Människorna mår sämre och överallt finns spår av pansarvagnar. Det är en hemsk syn, förklarar han.
<b>Skulle träffa Arafat</b>
De fyra svenskarna åkte till Israel på uppdrag av vänsterpartiets internationella forum och förutom att besöka Ramallah skulle de titta på två projekt som SIDA ger ekonomiskt bistånd till.
De hade även en tid inbokad med den palestinske presidenten Yassir Arafat.
- Vi skulle ha träffat honom under två timmar på tisdagen, men eftersom israeliska trupper gick in i Ramallah på måndagen så blev det inget möte.
Men resan kunde ha tagit slut redan innan de kommit in i Israel. På flygplatsen stoppades de av polisen.
<b>Hemsk upplevelse</b>
- Det var en hemsk upplevelse. Vi häktades och de sa till oss att vi skulle utvisas. Som tur var kunde vi få kontakt med svenska ambassaden som agerade snabbt och såg till att vi släpptes och fick visum.
- Jag förstår hur palestinierna känner sig. Vi behandlades som om vi var laglösa. De visade ingen respekt, så behandlas palestinier varje dag. De har inga juridiska rättigheter, fortsätter han.
Gruppen besökte också ett flyktingläger utanför Jerusalem där 20.000 personer bor.
- Det är smutsigt, eländigt och ohygieniskt. Mittemot finns israeliska bosättningar som i jämförelse är lyxbostäder. Jag kan tänka mig att många flyktingar ser det som en provokation, säger Roberto Gonzales-Cabezas.
<b>Sympatisörer</b>
- Att israelerna behandlar palestinierna så gör att terroristgrupper som anser att våld är enda lösningen får fler sympatisörer. Så länge det sker så kommer inte konflikten att lösas, säger han vidare.
När Roberto Gonzalez-Cabezas träffade och pratade med palestinier så visade de tydligt sin tacksamhet.
- Vi lyssnade och diskuterade med dem. Det märktes att de var glada över att vi var där. Jag tycker att fler måste ta sitt ansvar. Våra ledare borde öppna munnen och protestera mot hur Israel behandlar palestinierna, säger han uppmanade.