"Kanske ska vi införa straffavgift för mackar som inte säljer tillräckligt"
NORRKÖPING: Snart ska vi hälla mer sprit i tanken. EU-kommissionen diskuterar just nu dubbel så stor inblandning av sprit i bensinen. Det är väntat, men det räcker inte, tycker Kenneth Werling, vd på Agroetanol i Norrköping. - Vi kanske måste införa straffavgift för mackar som inte säljer tillräckligt mycket etanol, säger Werling.
Det beror främst på att prisskillnaden mellan bensin och etanol är för liten idag. Och eftersom det går år fler deciliter etanol än bensin blir det dyrare att köra miljövänligt.
- Det kostar minst 50 öre mer på mil idag att köra på etanol, säger Kenneth Werling, vd på Agroetanol i Norrköping.
Han tillägger snabbt att skillnaderna är stora mellan olika platser och olika mackar. Priserna ändras hela tiden.
- Literpriset på etanol bör vara ca 70 procent av bensinpriset för att det ska vara ekonomiskt lönsamt, säger Kenneth Werling.
Werling kör själv etanolbil, en Volvo V50 Flexifuel, och visst händer det att han tankar bensin i stället för E85. I en tidningsartikel i december (Ny teknik) fick man för sig att han hellre kör på bensin.
- Jag kör helst på etanol, men det händer ibland att man hamnar på platser där man inte hittar etanolmackar. Då får det förstås bli bensin.
Enligt planerna
Just nu byggs etanolfabriken i Norrköping ut. Under 2008 ska en ny anläggning som kommer att producera 150 miljon liter drivmedel om året att stå klar.
Mer etanol i bensinen, det är helt i enlighet med planerna för Kenneth Werling och Agroetanol.
- Allt går enligt planerna, säger Kenneth Werling.
Men i EU-kommissionen har politikerna hamnat i ordkrig om bilindustrin ska tvingas minska utsläppen av koldioxid från nya bilar eller ej. Besked dröjer.
- Vi är inte beroende av EU-kommissionens beslut, säger Werling. Det finns andra marknader.
Det kan tilläggas att den svenska produktionen av etanol i hög grad är beroende av skyddstull mot importerad etanol, främst från Brasilien. Tullen som infördes den 1 januari 2006 höjer priset på den importerade sockerrörsetanolen med ca 1,50 per liter.
Piska eller morot
Vi behöver E85 för framtiden. En kortsiktig lösning att öka mängden etanol är inblandningen i bensin, menar Werling. Den bensin vi köper i Sverige idag innehåller ca fem procent etanol. Nu vill alltså EU-kommissionen öka den till tio procent. Men detta leder knappast till den miljöomställning som alla talar om, t o m president Bush i sitt tal till nationen häromdagen.
Till syvende og sidst handlar det om vilja, politikernas vilja att satsa på miljön och att sänka utsläppen av koldioxid.
Sänka momsen på etanol är en väg att gå. Sänka skatten på bensin är det inte. Däremot kan en höjning av bensinpriset vara det, men inte särskilt populär, även om svenska mackägare faktiskt föreslagit det för att få pengar till miljösanering i branschen och till forskning om förnybara drivmedel.
Kontroversiellt
- Man kan använda piska eller morot, säger Kenneth Werling.
En piska han funderat på är straffavgift för de bensinmackar som inte säljer tillräckligt mycket etanol. Då tvingas de sänka priserna på E85.
Hur gränser ska sättas och hur regelverket ska se ut vet han inte, men det är värt att fungera på, menar han.
Kontroversiellt förstås.
- Men macklagen var också kontroversiell, säger Kenneth Werling.
Lagen trädde i kraft den 1 april förra året och innebär att alla mackar som säljer mer än 3000 kubikmeter bensin eller diesel per år måste sälja förnybart bränsle som E85 eller biogas. Lagen kommer successivt att skärpas.
Idén att införa en straffavgift avfärdar Ulf Svahn, vd för Svenska petroleuminstitutet, som "helt befängd".
- Man kan inte göra på det viset. Ska man straffa en ICA-handlare för att han inte säljer tillräckligt mycket ekologisk mjölk? Det är absurt, säger Ulf Svahn.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!