"Kannibalism på landstingsnivå"
NORRKÖPINGKannibalism på landstingsnivå. Så kallar läkarna på medicinkliniken vid Vrinnevisjukhuset, ViN, besparingarna inom landstinget de kommande åren. Det satsas på Universitetssjukhuset, US, i Linköping medan övriga sjukhus utarmas.
Nu har samtliga läkare vid medicinkliniken undertecknat en protestskrivelse till landstingets politiker, chefer och även till Norrköpings kommuns ledande politiker. Gökungen lägger ägg i vårt bo och gökungar växer snabbt och hotar andra ungar till livet, skriver läkarna bland annat.
<b>Starka protester</b>
Protesterna är nämligen mycket starka mot att ledningen fortsätter att centralisera vårdresurser till US utan hänsyn till var östgötarna bor. Man ger US ytterligare 550 miljoner kronor under kommande tre år, men låter övriga sjukhus utarmas, menar läkarna.
"Samtidigt som ViN krymper planerar man att på US bygga ett nytt onkologicentrum för 0,5-1 miljard kronor samt bygga om operations- och intensivvårdsavdelningen för cirka 200 miljoner kronor. Då finns det pengar."
"En kannibalism på landstingsnivå", kallar läkarna utvecklingen. Som exempel på utvecklingen på Vrinnevisjukhuset nämns att rehab-avdelningen avvecklas, käkkirurgin flyttas och röntgenavdelningarna slås ihop.
Frågan är vem som tjänar på att patienter skjutsas mellan de olika sjukhusen. Möjligtvis taxi, men patienter och skattebetalare förlorar, menar medicinläkarna.
<b>Fler patienter</b>
I skrivelsen berättar de att ViN har 175 000 invånare i sitt upptagningsområde och US 170 000. Antal patienter som söker sig till akutmottagningen på ViN är 37 000 på ett år. På US är de 32 000. Patienter som söker medicinjour är drygt 9 000 på US, nästan 15 000 på ViN.
Läkarna på medicinkliniken menar också att de har fler jourveckor per kvartal och fler patienter per dygn än sina kollegor. Arbetsbördan är tyngre, vilket skrämmer en del yngre ST-läkare från att bli kvar på sjukhuset.
Den icke högspecialiserade vården kostar dessutom mer på US än på ViN. Läkarna hänvisar då till en undersökning i Stockholm där flera olika sjukhus jämförts. Just den icke högspecialiserade vården visar sig vara dyrare på universitetssjukhus.
Hur motiverar ni en medveten ökande snedfördelning av våra gemensamma resurser?" avslutas skrivelsen.
<span class=rub>Landstingsråd: Neddragningar sker på länets alla sjukhus</span>
<span class=ing>NORRKÖPING
- Vi menar att det är nu eller aldrig som trenden måste vändas. Vi förstår att det är ont om pengar i landstinget, men man kan inte bara avveckla här och samtidigt satsa på US, säger Örjan Gertow, överläkare vid medicinkliniken.</span>
Samtliga fast anställda läkare på medicinkliniken undertecknade skrivelsen till de ansvariga inom landstinget. Oron inför vad som komma skall är stor. Läkarna känner dessutom att de redan nu arbetar under en pressad situation.
- Det var inte svårt att få oss alla att skriva under, säger Örjan Gertow.
<b>Viktiga siffror</b>
Landstingsrådet Paul Håkansson (s) säger att han är väl medveten om medicinläkarnas ansträngda situation på Vrinnevisjukhuset i dag.
- De siffror de redovisar i sin skrivelse visar också detta. Dessa siffror kan vara väldigt användbara i en diskussion, säger Paul Håkansson.
Men den övriga delen i skrivelsen har han inte så mycket att säga om.
- Författaren verkar ha hetsat upp sig under skrivandets gång. De två första sidorna kan vara underlag för en konstruktiv diskussion. Men sedan handlar det mer om saker som kan sägas på ett torgmöte, säger han.
Då syftar han bland annat på talet om gökungen och om kannibalism på landstingsnivå.
<b>Kraftiga åtgärder</b>
Framtiden för Vrinnevisjukhuset, eller för de övriga sjukhusen i länet, kan Paul Håkansson inte säga något om i dag.
- I höst ska vi lägga fram planer på åtgärder. Det blir kraftiga åtgärder på alla tre sjukhusen, säger Paul Håkansson.
Han menar att oron är lika stor på alla sjukhus i länet i dag.
- På US oroar de sig för att inte vara universitetssjukhus längre. Motala oroar sig för att utarmas, Vrinnevi likaså.
- Men vi måste spara. Samtidigt vill vi också skapa en bra arbetsmiljö för samtliga inom landstinget, säger Paul Håkansson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!