I Bråvallamagasinet huserar Norrköpings stadsmuseum, stadsbiblioteket och Konstmuseet. För tredje året i rad har de öppet hus under Arkivens dag, då allmänheten får möjlighet att gå på visningar och se alla de föremål som finns i arkivet.
Temat för i år är "Välkommen hem", som utgår från bostadsplanering, inredning, migration och hembygd.
Bland annat fanns en utställning med stolar.
– Stolar är något som är väldigt typiskt för hemmet och alla kan relatera till dem. Vi har mycket stolar, som inte syns så tydligt på visningarna i föremålsarkivet, därför valde vi att plocka fram dem, säger Anette Kindahl, intendent på Norrköpings stadsmuseum.
I utställningen finns både stolar i olika stilar och några "kändisstolar". Bland annat en från 1890, som fanns på Norrköpingskrogen Kräftriket, eller en från 30-talet, som kommer från Fridhem och som prinsessan Astrid troligtvis har suttit i. Även Bergstensstolen och flera Chambertstolar fanns representerade.
– Stadsmuseet har hela arkivet från möbelfirman Chambert och många Norrköpingsbor har Chamberts möblemang hemma, säger Anette Kindahl.
Mellan 150 och 250 personer brukar besöka Bråvallamagasinet under Arkivens dag, men intendenten Anne Wastesson Jonsson betonar att det går att få tillträde till arkivet även vid andra tillfällen under året.
Oftast är det skolor eller forskare som vill besöka arkivet, med det händer att även enskilda personer med något särskilt intresse hör av sig.
För biblioteket och museerna är det här ett tillfälle att få fler att upptäcka de föremål som finns i arkivet.
– Den här dagen är jätteviktig för oss. Vi vill visa upp våra samlingar för allmänheten. Det här är ju Norrköpingsbornas kulturarv, säger Anne Wastesson Jonsson.
Hon genomförde visningar i stadsmuseets gedigna föremålssamling, med ungefär 50 000 olika föremål.
I fotoarkivet berättade Jens Holmbom om några av de äldsta fotografierna som stadsmuseet har. Det äldsta är taget 1843 av Johan Adolf Sevén, en av Sveriges första porträttfotografer, uppvuxen i Östra Eneby.
– Det här är gjort med den första tekniken för fotografi, daguerreotyp, säger Jens Holmbom.
I fotoarkivet finns runt 500 000 bilder varav knappt hälften är digitaliserade. Flera besökare frågar efter särskilda bilder och några av dem får dessutom söka efter bilderna i den digitala samlingen.