Kanalturen som inte kostade ett öre
NORRKÖPINGPå söndag stänger Göta Kanal för säsongen. En kanal som en del upplever från sin lyxbåt och andra från en - kanot...
Sune Johansson, stående, har öppnat en firma för musikförmedling i Kimstad. De första i hans "stall" är från vänster Göran Bokull, Rolf Seve och Inge Boholm. FOTO: JANNE FORSBY
Foto:
- Tidigare har jag paddlat delar av östgötadelen från Söderköping till Motala flera gånger, men nu var det premiär för västgötadelen, säger Ingemar Zetterholm.
- Skillnaden är bland annat att på östgötadelen av kanalen paddlar man nere i ett dike medan Göta Kanal på västgötadelen är upphöjd och ofta såg man ner på hustaken, berättar Ingemar Zetterholm.
Hur kan man komma på en så udda idé?
- Jag är kanotfrälst från ungdomens dagar, då jag upptäckte tjusningen med att paddla kanot och verkligen komma nära naturen.
- På den tiden byggde jag mina kanoter själv och var med på föreningen Frisksportarnas läger och utflykter.
- Det här var 1962, så det är nästan 40-årsjubileum i år och därför ville jag göra något extra. Därför blev det Göta Kanal-delen på västgötasidan inklusive Vänern, Trollhätte kanal och Göta älv och vidare ner nästan till Göteborg. Vi vek av strax innan i Nordre älv och ut till Kungälv och Öckerö.
Blev det dyrt?
- Nej, tvärtom. Det kostar inte ett öre att åka kanot i Göta Kanal, inte ens slussningen kostar något. Sedan sov vi i tält och ibland under bar himmel och maten lagade vi på vårt stormkök.
- Så det här är en mycket, mycket, billig resevariant under semestern.
Bästa minnet?
- Det var nog en av dagarna på Vänern, då vi först fick uppleva en solnedgång åt ena hållet och sedan en fullmåne åt andra hållet. Det var naturupplevelser av högsta kvalitet!
Vad ar du avverkat för kanotresor innan den här?
- Tidigare har jag bland annat paddlat hela ostkusten från Trosa till Södertälje en gång och jag har fortfarande två ogjorda kanotprojekt.
- Dels en resa från Trosa till Södertälje, genom Mälaren och fram till Stockholm och dels en mastodontresa runt hela svenska kusten från Strömstad i väster till Haparanda i norr!
- En resa som lär ta flera månader att klara och som får vänta tills jag blir pensionär, om den nu överhuvudtaget blir av. Men kul skulle det vara, säger frisksportaren Ingemar Zetterholm.