Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kan ge katastrofhjälp

NORRKÖPING
Universitetssjukhuset i Linköping har erbjudit katastrofmedicinskt stöd till USA.
- Det är ett fasansfullt scenario och ingen beredskap i världen är tillräcklig för att tackla den här situationen. Vi har mejlat ett beklagande till våra amerikanska kollegor och erbjudit oss att stödja dem, säger Sten Lennquist, professor i katastrofmedicin vid Universitetssjukhuset i Linköping.

Norrköping2001-09-13 00:00
- USA är ett stort land och har egentligen ingen anledning att ta hjälp av andra länder. Man försöker nog lösa situationen inom landet. Men lokalt kan det nog vara en obalans med resurser eftersom det kan vara svårt att flytta patienter om inte flyg får användas, säger Sten Lennquist.
Universitetssjukhuset i Linköping har nära samarbete med amerikanska läkare inom ämnet katastrofmedicin. På söndag börjar en kurs i ämnet beställd av världshälsoorganisationen WHO.
Muslimska grupper har internationellt pekats ut som skyldiga till terrorattackerna.
På kursen deltar såväl amerikanska som muslimska läkare. Terrorism har en framträdande plats inom ämnet och kommer att diskuteras.
- Det är en viktig signal att vi inte låter politik komma emellan. Därför vill vi inte ställa in kursen. Sjukvården måste vara fri från fördömanden, säger Sten Lennquist.
I USA satsas betydande summor på katastrofmedicin. Försvarsanslag har avsatts till ämnet.
- Det som är hänt är fruktansvärt men inte helt oväntat. Terrorism har förutspåtts bli den största katastrofrisken det nya millenniet. Inom amerikansk katastrofmedicin har det talats mycket om terrorism.
- Det finns utvecklade metoder för hur man ska hantera en sådan här situation. Det krävs bland annat en beredskap att gå utanför sitt specialområde, säger Sten Lennquist.
Ur katastrofmedicinsk synvinkel är det vid katastrofer som denna viktigt med planering, enligt Sten Lennquist. Han lyfter fram träning som en viktig del för att klara av en katastrofsituation. Bland annat beslutsfattande i pressade situationer på alla olika nivåer är viktigt att öva. Inom den amerikanska sjukvården kommer personal att tvingas göra ständiga prioriteringar.
- I vissa situationer har man bara en chans att fatta beslut och det kan vara livsavgörande.
Det finns, enligt Sten Lennquist, ett mycket stort internationellt intresse för hur katastrofen i USA har hanerats ur katastrofmedicinsk perspektiv. Från svenskt håll kommer troligen Socialstyrelsen att sända en observatörsgrupp till USA för att lära av erfarenheterna där.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om