I detta projekt för kommunen och Arbetsförmedlingen är målsättningen, att inga under 25 år ska befinna sig i sysselsättningsfasen, det vill säga fas 3.
Underlättar gör här, att det förstärkta särskilda anställningsstödet för deltagare i jobb- och utvecklingsgarantin har höjts av staten, upp till 85 procent av lönekostnaden.
Något passandeArbetsförmedlingen plockar ut ungdomarna. De intervjuas av kommunens arbetsmarknadskontor, som sedan tar fram något passande inom kommunens organisation.
– Så att de hamnar i något mer konstruktivt än sysselsättningsfasen, säger arbetsmarknadsenhetens verksamhetschef Björn Colliander.
Flera bland de 20 studerar nu också på någon form av deltid. Arbetskonsulenten Susanna Tell är en av dem, som arbetar med de här ungdomarna.
– På en gruppuppföljning rapporterade alla att de trivdes. Vi påminde dem, som inte hade någon plan för studier, att de skulle fundera på det. Så att de kan börja plugga under det här året.
Saknar utbildningBristen på utbildning är väl också främsta faktorn bakom, att de här ungdomarna inte fått in någon fot på arbetsmarknaden.
Av de lite drygt 20, där några hunnit passera 25-årsgränsen, som det hittills handlat om har någon fått jobb och någon börjat heltidsstudera.
Ytterligare bortemot tio ungdomar har intervjuats. De ska nu också in i det här systemet.