Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kan bli torrläggning trots allt

Grannfastigheten mot Kvarngatan har skador på grundläggningen, som måste åtgärdas. Detta nya argument anför Ivarsson Byggnads till mark- och miljödomstolen, för att få Strömmen torrlagd till Katscha-bygget.

Här gjuts några av de cirka 70 plintar, som ska ner i Motala Ströms vatten.

Här gjuts några av de cirka 70 plintar, som ska ner i Motala Ströms vatten.

Foto: Sofia Andersson/ MF Foto

NORRKÖPING2014-05-16 07:00

Detta skulle avsevärt underlätta arbetet med att få ner plintar och hisschakt under vattenytan. Men länsstyrelsen har konstaterat, att torrläggning inte är förenligt med gällande vattendom.

I hopp om att få dispens från den har Ivarsson Byggnads nu vänt sig till mark- och miljödomstolen. Det nya är, att grannen femvåningsbyggnaden mot Kvarngatan dras in i argumentationen.

Det är den som inrymmer bland annat Film & Musikgymnasiet, och som faktiskt även den ligger delvis ovanpå vattnet. Strömmen går längre in under husen här än man gärna tror. Ägare här är Stockholmsbaserade Purpose Transport and Trading AB.

– Grundläggningen nere i vattnet för den här byggnaden är kraftigt åderlåten. Fastighetsägaren har bett oss hjälpa till och åtgärda bristerna, innan det blir för sent. Halva huset står på plintar, och vattnet går som en kanal därunder, säger Christer Marklund, vd för Ivarsson Byggnads.

Till företagets ansökan till mark- och miljödomstolen fogas ett utlåtande från Ramböll om bristerna i grannfastigheten. Som följd av upprepad tillfrysning och upptining har de bärande plintarna fått stora skador i form av avskalningar i nivå med vattenytan. I en del fall har tvärsnittsarean minskats med en fjärdedel, så att de numera har formen av timglas. Här behövs ny kringgjutning av plintarna, fritt från strömmande vatten. Torrläggning, alltså.

Ansökan till domstolen avser torrläggning av Södra dammen, mellan Katscha och Arbetets Museum. Det innebär sänkning av vattenytan med cirka 2 meter. Tidpunkt finns också angiven: Från 2 till 19 juni. Under den tiden ska då arbetena med både Katscha och grannfastigheten genomföras.

Fram till 28 maj kan nu synpunkter lämnas till mark- och miljödomstolen. Sedan måste frågan snabbt avgöras, eftersom 2 juni alltså satts som startdatum. Valet av tidpunkt har med strömflödena att göra.

Trots svårigheterna är bygget av Katscha i full gång.

– Det mesta som vi nu gör, det gör vi med dykare. På botten gör vi betongfundament, som man kan breda ut de tunga lasterna över. På fundamentet gjuter vi sedan pelare under huset, för att klara det stora tryck som det kommer att bli, säger Christer Marklund.

Men även om det blir nej i mark- och miljödomstolen, kommer bygget av Katscha att genomföras; i så fall med genomgående hjälp av dykare. Tiden för inflyttning är satt till augusti 2015.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om