Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kan bli sjuka av skolmaten

Allergikosten på tio daghem och skolor i Norrköping innehåller protein som kan framkalla kraftiga reaktioner hos allergiker.  Det visar prover som miljö- och hälsoskyddsförvaltningen gjort ute på skolor, daghem och äldreboenden i Norrköpings kommun.

Skolmat kostar - ibland mer, ibland mindre. Finspång har dyr mat, men jämförelsen haltar.

Skolmat kostar - ibland mer, ibland mindre. Finspång har dyr mat, men jämförelsen haltar.

Foto: Ingvar Karmhed / SvD / SCANPIX

NORRKÖPING2008-06-28 03:00
Allergikost ges till barn och gamla som anmält att de har någon form av allergi och ska följaktligen inte innehålla några av de ämnen som kan framkalla reaktioner. Under våren har miljö- och hälsoskyddskontoret i Norrköping undersökt hur det står till med den saken. Prover har tagits mat som skulle vara fria från tre ämnen som är kända för att framkalla allergiska reaktioner - komjölksprotein, äggprotein och gluten. Inspektörerna föranmälde sina besök. Köken var alltså väl förberedda på att man skulle ta prover på deras allergikost. Man fann inga spår av äggprotein eller gluten. Däremot av komjölksprotein. Här togs 34 prover. Det är samtliga skolor och daghem som uppgav att de har barn med komjölksallergi. Spår av komjölksprotein hittades på tio av skolorna och daghemmen, det vill säga 29 procent. - Det här är inte bra, kommenterar miljö- och hälsoskyddsinspektör Axel Bark. De här skolorna har ju sagt att deras kost inte innehåller komjölksprotein. Man invaggar föräldrarna i falsk säkerhet. Hur höga halter som finns i maten visar inte proverna, bara att det finns. Komjölksallergi är relativt vanligt bland små barn. Två av hundra spädbarn är komjölksallergiker. De reagerar med kräkningar, diarréer och magsmärtor, men kan också få eksem och andnöd. Axel Bark pekar också på ett annat problem. - Komjölksallergi växer oftast bort, men om man utsätts regelbundet för små doser finns risk att det inte gör det. Att man hittade just komjölksprotein tror Axel Bark beror på att det finns i så många produkter, som ströbröd, margarin, kryddblandningar, korv och kokosmjölk. Och det är inte alltid som det framgår av innehållsdeklarationen. Miljö- och hälsoskyddskontoret kommer nu att begära in åtgärdsplaner från de aktuella skolorna och daghemmen och sedan följa upp. Axel Bark tror inte att man slarvat med flit, utan att det handlar om okunskap och dåliga rutiner. - Det kan vara ingredienserna i maten och här bör de alltid kontakta leverantörerna av de varor som används i allergikosten för att kontrollera innehållet, tycker han. I övrigt handlar det om att se till att ha separata arbetsbänkar och redskap. - Träredskap och disktrasor ska bort, säger han.
Här är listan över de skolor och daghem som hade komjölksprotein i allergikosten: Ljuraskolan Hagebyskolan Kungsgård Önnemo förskola Focken förskola Äpplets förskola Jordgloben montessoriförskola Stationsgärdets förskola Hultdalsskolan De Geer restaurangskola
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om