Kampen mot knarket tar aldrig slut

NORRKÖPING
På bara några sekunder springer polisen i fatt den cyklande missbrukaren och båda faller till marken. Den narkotikapåverkade mannen grips och förs till polishuset. Varje dag grips flera missbrukare. Lika snabbt är de ute och kan fortsätta sin verksamhet.

Norrköping2003-02-19 00:00
I civila bilar bevakar de våra gator och rörelser. Lite undgår deras ögon när de patrullerar. Den påverkade cyklisten var tidigare känd hos gatulangningsgruppen i Norrköping. Innan den civila polisbilen svänger upp intill de två cyklisterna instrueras polisaspiranten på passagerarsätet.
? Var beredd på att springa för han sticker alltid, säger Mikael, polisinspektör på gatulangningsgruppen.
Missbrukaren föstår direkt vad det handlar om och börjar trampa på för att komma från platsen. Men lika snabbt var aspiranten ute ur bilen och ifatt.
? Det gick så fort så jag hann inte tänka. Jag fick tag i hans jacka och sen var vi båda nere i backen, säger polisaspiranten lite vimmelkantig efteråt.

<B>?Vi stör hans verksamhet?</B>
Trots ett våldsamt gripande var stämningen god inne bilen på väg till stationen.
? De vet vilka regler som gäller. Om de inte samarbetar måste vi ta i med hårdhandskarna. Men vi känner nästan alla våra klienter och vi arbetar på ett sätt med dem så det är möjligt att fortsätta. Det är oftast inte så dramatiskt, säger Rolf Torvaldsson.
Den gripne missbrukaren väntar på att få komma in på behandlingshem. Han är inte en av de yngre som är gatulangningsgruppens målsättning att ta fram.
? Med det här gripandet stör vi hans verksamhet. Eftersom han också säljer är det bra att ständigt vara på honom, förklarar Rolf Torvaldsson inne på polisstationen.

<B>Norrköping värst i länet</B>
I Östergötlands polisdistrikt är Norrköping den stad som har den högsta belastningen narkotikabrott. Gatulangningsgruppen har mer arbete än vad de kan ta hand om. Minst ett tillslag varje dag och många fester som borde kontrolleras. Redan när vi kliver in på avdelningen i polishuset vill Birgitta på gatulangningsgruppen göra klart att deras jobb är långt ifrån det som ofta visas på film eller i deckare. Men bara efter en liten stund framstår ändå en häftig och spännande bild. Tillslag, stå och bevaka lägenheter och jakt på missbrukare eller försäljare som försöker komma undan. Genom övervakning och tips har gatulangningsgruppen koll på det mesta som rör narkotikahandeln i Norrköping.
? Tyvärr finns det inte alltid resurser att vara överallt där vi skulle vilja vara, men förr eller senare får vi veta, men säger Birgitta leende.

<B>Bevakning av säljare</B>
Idag är det bevakning av en säljare som gäller för Birgitta och en av polisaspiranterna. Det är alltid arbete gruppvis. Två polisaspiranter resulterar i att det under kvällen är tre grupper som bevakar stadens gator och de tips som kommer in. I ett grannhus till en försäljare står Birgitta och polisaspiranten och bevakar en trappuppgång. Vid minsta rörelse skärps blickarna och samtalet tystnar. Om säljaren kommer ut mot utgången ska han gripas. Men tystnaden och mörkret i trapphuset bryts sällan och aldrig av försäljaren.

<B>Spaning i flera timmar</B>
? Det kan bli riktigt segt. Om det är något viktigt får man inte för en sekund vika med blicken för de är ute och borta på några sekunder, förklarar Birgitta viskande.
Men ingenting händer den här gången. På stationen blir det en omgruppering. Rolf och den andra aspiranten ger sig ut med bil, de iakttar och registrerar nya och gamla bilar. Långväga men ändock kända besökare iakttas och noteras. En dyr bil med en känd och grovt kriminell ägare bevakas utan resultat och en annan grupp får fortsätta bevakningen. Turen går långsamt runt på Norrköpings gator.
? Jag har drygt hundra personer i mitt huvud som jag kan känna igen på mycket små detaljer eller deras sätt att gå och röra sig, berättar Torvaldsson medan hans ögon iakttar allt som rör sig.

<B>Jakten igång</B>
I Hageby stannar Rolf plötsligt bilen och är ute på bara några sekunder. En man bär på en cykel på väg in i ett trapphus. Rolf känner igen honom och vill kontrollera mannen och cykeln, som visar sig vara stulen.
Inne i centrum har en annan grupp plockat in en narkotikapåverkad man, tidigare känd för gatulangningsgruppen. Rolf och Petter tar hand om honom och fortsätter in till stationen för blod- och urinprov. Birgitta och de två polisaspiranterna tar över den andra bilen och färden fortsätter längs med Norrköpings nu sedan länge mörklagda gator. Aspiranternas blickar letar hela tiden efter något de känner igen och ganska snart får de syn på en bil som kontrollerats tidigare i veckan. Passagerarna tittar förskräckt på polisbilen och därefter är jakten igång. Ut på Kungsgatan, ner längs Norra promenaden. Men bilen kommer undan, hjälpt av ett rött ljus och aspiranterna svär medan den blåa bilen snabbt försvinner undan.

<B>?Vi tar dem nästa gång?</B>
Men detta är bara en kväll av många. Kontroller och husrannsakningar är vardagsmat för gatulangningsgruppen. Vi tar dem nästa gång ler Birgitta och så går färden tillbaka till stationen. Rapporter tar också sin tid. Stämningen är fortfarande gladlynt bara lite tystare och tröttare. Det är natt och snart dags för hemgång.


<span class=rub>"Behandlingshemmen räcker inte till"</span>

<span class=ing>NORRKÖPING
Statistik över förra året visar att narkotikamissbruket kryper allt längre ner i åldrarna. 16 år är inget ovanligt berättar gatulangningsgruppen som arbetar med narkotikabrott i Norrköping.
? Men det värsta är att det inte finns någon som kan ta hand om missbrukarna, det finns inte behandlingshem så det räcker, berättar Rolf Torvaldsson polisinspektör på gatulangningsgruppen i Norrköping.</span>

Statistik över förra året visar att antalet unga i ålder 12 till 17 år misstänkta för narkotikabrott har ökat med en fjärdedel. Antalet beslag av narkotika och dopningsmedel har nästan fördubblats. På gatulangningsgruppen i Norrköping har man märkt man av ökningen bland de yngre.
? Det går längre ner i åldrarna, Ibland så lågt att man knappt kan tro det. 16 år och missbruk är inget ovanligt i Norrköping idag, berättar Birgitta, polisinspektör på gatulangningsgruppen.
? Man känner sig så hjälplös, ibland undrar man om vi ska förlora en hel generation, fortsätter hon.

<B>Ecstacy ökar</B>
Under det senaste året har missbruket av heroin minskat något medan ecstasy har börjat öka. Just ecstasy är en farlig inkörsport. Den är lätt att missbruka och ger ofta en behaglig känsla av kärlek och dansglädje men bakom lurar en farlig kemisk reaktion som inte sällan är dödlig.
? Många vet inte vilken stor skada den verkligen gör. Det är som att spela rysk roulett, en del dör efter bara en tablett andra drivs vidare till tyngre droger av längtan efter större rus, berättar Birgitta.
Huvuduppgiften för gruppen är att avslöja narkotikamissbruk och främst bland de yngre men tid och knappa resurser hindrar arbetet.
? Det är inte alltid som vi har möjlighet att gå på de tips vi får in eller hittar, förklarar Rolf Torvaldsson som arbetat på Gatulangningsgruppen i sju år.
De unga kan vara svåra att hitta på grund av att de inte går påverkade hela tiden. Men ofta leder ett fall till flera andra.
? Det är som med ett garnnystan, ler Rolf Torvaldsson.

<B>Platserna räcker inte</B>
Det minimala antalet behandlingsplatser har också förvärrat situationen i Norrköping. Antalet platser täcker inte behovet och många äldre missbrukare slussas ut och in på polisstationen.
? En man hade vi inne tre gånger på en vecka. Att avgiftningen på tillnyktringsenheten i Norrköping försvann gör inte saken bättre. Vi vill ju inte bara sätta fast dem utan hjälpa dem också men det finns det nästan ingen möjlighet till idag, berättar Rolf Torvaldsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om