Det har skett ett antal våldsdåd i Norrköping med gängkriminella förtecken de senaste åren där förövare, men även offer, blivit allt yngre. Minskad social kontroll och färre vuxenkontakter innebär en ökad risk, inte minst om hemmiljön inte har de bästa förutsättningarna.
Därför fanns det en oro hos polismyndigheten inför sommarlovet att rekryteringen bland sommarlovslediga barn skulle öka. Man samverkar med kommunen på olika sätt i det förebyggande arbetet som intensifierades in mot sommaren.
Kommunpolisen Annika Granath tycker att samarbetet fungerat bra under lovet.
– Samverkan mellan kommunen och polisen är ju alltid god i Norrköping. Vi har verkligen ett gemensamt fokus på barn och unga och hur de mår, säger Annika Granath.
– Vi ses tillsammans med socialtjänsten var tredje vecka och reviderar vilka barn och unga som vi måste fokusera på tillsammans.
Man arbetar strukturerat mot fem så kallade EFT-områden (Effektiv samordning för trygghet) som innefattar Klockaretorpet, Marielund, Navestad, Hageby samt Centrum. Mycket handlar om att skapa meningsfulla sommarlovsaktiviteter som läger, sommarjobb eller annat. Men man når inte alla barn.
– Vi har ju barn ifrån Norrköping som har varit på andra ställen i Sverige i sommar och begått grova våldsbrott. Vi ser också att vi har fått nya barn som vi har uppmärksammat och som vi behöver jobba med tillsammans med deras föräldrar. De kriminella använder våra barn som slit och släng i sina konflikter. Det har vi ju inte minst sett i det senaste dådet, säger Annika Granath.
– Vi blir aldrig färdiga utan det är ett långsiktigt arbete. Vi har också gått ut mycket i vår kommunikation med att vi behöver stöd av alla vuxna i det här arbetet att hjälpa våra barn.
När det gäller lägesbilden i stort i Norrköping är den oförändrad.
– Den är komplicerad och likadan som den varit en längre tid. Den går också hand i hand med narkotikaproblematiken som vi ser i stan. Vi jobbar ju stenhårt för att ta de som driver försäljningen och där måste också var och en ta ansvar att inte heller bruka narkotika, säger Annika Granath.