Med almstriden åsyftas protesterna, när i början av 1970-talet ett antal almar skulle fällas i Kungsträdgården, till förmån för en ny T-banenedgång. Bland annat klättrade folk upp i träden och satt sedan också kvar där. Och de gamla almarna räddades.
- Vi tänker fortsätta vår kamp, och nu närmast med ett offentligt möte den 26 juli. Dit är ledande politiker mycket välkomna att förklara, varför det är så bra att bygga i Strömparken, säger Reidar Svedahl.
Ytterst förvånadSom väl ingen kunnat undgå att märka, har han genom åren både haft idéer och drivit kampanjer. Han är nu ytterst förvånad över lokala politikers attityd gentemot de folkliga protesterna.
Riktigt hur många, som är emot bygget, säger han sig givetvis inte kunna veta. Men ett par tusen namn samlades in på kort tid, och bortemot 600 har markerat sitt gillande på Facebook.
- De 130 personer, som kommer att bo där, vill säkert ha det här huset. Men alla de övriga 130 000 Norrköpingsborna då? Och när så många är emot, hur kan det då komma sig att det bara finns tre-fyra politiker som är kritiska?
- Hur kan vi ha fått så många politiker, som inte representerar folkviljan? Och själv har jag av en politisk sekreterare blivit kallad både uppviglare och bakåtsträvare...
Mer politikerförakt- Jag trodde, att i varje fall centerpartiet och miljöpartiet ville ha en grön profil. Jag fattar inte, hur de kan vara för bygget. Helt klart kommer det beteende, som politikerna nu visat, att utöka politikerföraktet som redan finns, säger Reidar Svedahl.
Han tycks rentav ha börjat leka med tanken på ett nytt lokalt parti i Norrköping.
- Det finns många som tycker, att det inte finns något parti som lyssnar. Jag har själv redan fått minst tio propåer om att starta ett nytt parti. Ett parti lite i mittfåran, varken rött eller blått men med en grönare profil. Och som då skulle driva sådana här frågor i nästa val.
- Ett lokalt Strömparti skulle kunna få 10-15 procent av rösterna. Det skulle bli något för de andra partierna att bita i!