Kamp mot bröstcancer
"Älska livet - bekämpa bröstcancer". Just nu pågår oktoberkampanjen med Rosa Bandet som en symbol för kampen mot bröstcancer. I Norrköping bjuder föreningen Moa-Lina in till en föreläsning i Fornborgen på Vrinnevisjukhuset i morgon, onsdag.
Anita Bolander, Birgitta Svejdrud och de andra i Moa-Lina, bröstcancerföreningen i Östergötlands län, bjuder in till en föreläsning om behandling av bröstcancer, i Fornborgen på Vrinnevisjukhuset imorgon, onsdag. FOTO: ROBERT SVENSSON
Foto:
- Det är mycket som händer nu med rekonstruktion av bröst efter operation, säger Anita Bolander, 71, Norrköping.
Hon är, liksom Birgitta Svejdrud och Gun-Britt Siberg, medlem i styrelsen för föreningen Moa-Lina i Östergötland, en länsförening till Bröstcancerföreningens Riksorganisation, BRO. De vill puffa extra för föreläsningen i Fornborgen, där Gunilla Gunnarsson, chef för kirurgi- och onkologicentrum i Östergötland, också kommer att svara på frågor.
"Undersök brösten"
Anita Bolander har själv haft bröstcancer.
- Jag blev opererad i slutet av 70-talet, berättar hon.
Då kände hon sig ensam och dödsdömd och saknade kontakt med andra i samma situation. Idag, friskförklarad men noga med att gå på kontroller, arbetar hon aktivt i föreningen Moa-Lina för att stötta andra och främja forskning och mammografi.
Den tredje onsdagen i varje månad klockan 15 träffas de som känner ett behov av att umgås och prata på Café Vetekornet i centrala Norrköping, tipsar Anita Bolander.
Moa-Lina har ca 400 medlemmar i Östergötland. Föreningen har kontaktpersoner i Norrköping, Linköping och Motala som söker upp dem som opererats för bröstcancer för att informera om att föreningen finns. Det finns också en anhörigförening för män.
Anita Bolander påminner också om hur viktigt det är att kvinnor varje månad undersöker sina bröst. Ju tidigare cancern upptäcks, ju större chanser att bli frisk.
Varje år insjuknar ca 6 500 kvinnor i bröstcancer i Sverige. Olika symtom kan vara tecken på bröstcancer. Det kan vara en knöl i bröstet, knöl i armhålan, indragning av bröstvårta eller hud, s k apelsinhud eller hudrodnad, eller blod eller vätska från bröstvårtan. Märker man en förändring i bröstet ska man kontakta läkare.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!