Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kammarrätten om flyttkravet: Fel av Norrköping

Norrköping får inte kräva att biståndssökare söker boende i andra kommuner. Det slår kammarrätten fast. Kommunen har redan före domsluten meddelat att man backar på flyttkravet.

Kammarrätten slår fast att Norrköpings kommun, där Eva-Britt Sjöberg (KD) är kommunalråd och ordförande i arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden, hade fel om flyttkravet, ett krav kommunen redan backat från.

Kammarrätten slår fast att Norrköpings kommun, där Eva-Britt Sjöberg (KD) är kommunalråd och ordförande i arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden, hade fel om flyttkravet, ett krav kommunen redan backat från.

Foto: Sara Segraeus/Carolina Nilsson

Norrköping2021-04-23 15:00

Förvaltningsrätten har tidigare gett flera klagande rätt, varpå kommunen överklagade till kammarrätten för att få en prejudicerande dom. Kommunen har nyligen slopat flyttkravet, men ändå velat få en rättslig prövning. 

Det kammarrätten i Jönköping har prövat i tre fall, där nu domar meddelats, är om Norrköpings kommun kan kräva att den som söker bistånd och har en högre boendekostnad än vad som godtas i kommunen måste söka ny bostad i hela Östergötland. 

Kammarrätten bedömer att kommunen inte kan ställa ett sådant krav. Domstolen menar att kommunen frånsäger sig sitt ansvar för sina invånare genom att kräva att biståndssökare ska söka billigare boende utanför kommungränsen för att fortsatt ha rätt till ekonomiskt bistånd.

Socialtjänsten har det yttersta ansvaret för kommuninvånarna men rätten till ekonomiskt bistånd är inte ovillkorlig. Ibland kan socialtjänsten kräva att en biståndssökare ska söka efter billigare boende. Däremot får kommunen inte kräva att biståndssökaren ska söka sig utanför kommungränsen. Socialstyrelsen har samma uppfattning som kammarrätten.

– Lagstiftningen är tydlig i att insatser från socialtjänsten ska utformas i samförstånd med den enskilde och att bosättningskommunen har det yttersta ansvaret för sina invånare. Då finns det inte utrymme för en kommun att undkomma ansvaret genom att indirekt tvinga en person som bor i kommunen att flytta därifrån, säger kammarrättsrådet Bengt Green.

En domare är skiljaktig och anser att kommunen kan ställa krav på att den som är långvarigt beroende av bistånd ska söka annan bostad även i andra kommuner.

– Vi har ju redan tagit ett politiskt beslut oberoende av det här, att vi inte ska kräva det. I princip är det så att vi drev det här för att kontoret ville ha klarhet, säger Eva-Britt Sjöberg (KD), ordförande i arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden. 

I och med att kommunen redan backat på flyttkravet spelar domarna i kammarrätten ingen roll, men nu har både Norrköping och andra kommuner fått ett tydligt besked, säger Sjöberg. 

Enligt Sjöberg har ingen tvingats flytta till grannkommuner. Hon säger att grundidén var att alla medborgare skulle behandlas lika i sökande efter billigare boende inom pendelavstånd. Men den oro flyttkravet väckt hos grannkommunerna gjorde att det fanns en politisk enighet om att ändra på det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!