- Det känns oerhört skönt, det visar att det är värt att kämpa, säger diakonen på St Olofs församling Maj-Britt Alström, som hjälpt paret i processen. Nu uppmanar hon andra par att också överklaga sina beslut. Hon berättar att sedan 15 april finns det nya regler för anhöriginvandring och en önskan från politiskt håll att tolka lagen snävare. Allt i hopp om att spara pengar.
- Men den tolkning som kommunen gjorde, och som länsrätten godkände, var helt orimlig. Den strider mot grundvärderingar om att alla har rätt till ett värdigt liv, säger hon.
Utsliten rygg
FÖ skrev om paret med serbiska rötter för tre månader sedan. Hivzo Tahirovic bor sedan mer än 13 år i Sverige och är svensk medborgare. Han har en utsliten rygg och eftersom läkare har bedömt hans chanser att komma tillbaka till arbetsmarknaden som väldigt små, hade han försörjningsstöd. Men när han 2009 gifte sig med Zineta och hon flyttade hit till Norrköping så förändrades allt.
Hon var tidigare bosatt i Serbien och arbetade med ströjobb. När hon flyttade till sin make i Sverige tyckte kommunen att äktenskapsbalken skulle gå först, att försörjningsskyldigheten mellan makar skulle gälla, och menade att eftersom hon lämnade ett jobb borde de ha planerat sin ekonomi bättre.
Det trots att Zineta gjort det som krävts av henne: anmält sig till SFI och till arbetsförmedlingen.
- Jag och Maj-Britt har jobbat väldigt mycket men den här överklagan, säger Stella Belevic som har hjälpt paret att tolka byråkratisvenskan. Vi hoppades att det skulle gå men det har varit jobbigt.
Utan inkomst
När försörjningsstödet försvann stod paret utan inkomst. Bortsett från ett akuta matbidrag på gemensamt 750 kronor per vecka. De hotades snart av avhysning och om inte kyrkan tillfälligt betalat hyran så hade de bott på gatan.
- Nu ska hoppas vi att de hinner få ut pengar i nästa vecka, för sen blir det svårare att få tag på folk under semestern, säger Stella Belevic.
- Jag hoppas att de får pengar retroaktivt och att kyrkan får tillbaka det som lagts ut. Det är inte meningen att vi ska stå för det som kommunen skulle betalat.
- Vi är så väldigt tacksamma för den hjälp vi har fått av Maj-Britt, kyrkan och av Stella, säger Zineta Tahirovic.
FÖ har inte lyckats få tag på rätt personer på arbetsmarknadsnämnden, som gjorde den första bedömningen. Men de hade ett nytt möte med paret under gårdagen.
- Det var med en ny handläggare i ärendet eftersom "förtroendet var brutet", berättar Maj-Britt Alström och forsätter: Den nya handläggaren tyckte också att det var skönt, för nu vet de hur de ska tolka lagen och det som gäller för den här domen kommer att fungera som prejudikat för liknande fall. Formuleringar som "helt orimligt" i domen gör att jag skulle bli väldigt förvånad om det här skulle gå till regeringsrätten.
- Det här visar att det lönar sig att kämpa, säger Stella Belevic. Nu vill vi uppmana alla andra som på liknande sätt som fått sina bidrag indragna att överklaga, jag vet att det finns åtminstone sex familjer till.