Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kameror kan lösa seriebrott

Hos länsstyrelsen finns 328 anmälningar och tillstånd för kameraövervakning i Norrköpings kommun. Ett nytt förslag innebär att polisen skulle få publicera bilder från kameraövervakning under pågående utredningar i större utsträckning.

Övervakningsbild där en rånare tar ut pengar med offrets bankomatkort i februari i år.

Övervakningsbild där en rånare tar ut pengar med offrets bankomatkort i februari i år.

Foto: Polisen

Norrköping2013-07-31 07:09

Vissa typer av brott har minskat senaste åren på grund av ökad kameraövervakning. Antalet anmälda klotterbrott har till exempel minskat med 32 procent sedan 2009 enligt statistik från Brottsförebyggande rådet och organisationen Säkerhetsbranschen menar att det beror på just kameraövervakning.

– Brotten går ner och det tillskriver vi säkerhetskameror, säger Mikael Johansson på Säkerhetsbranschen.

Effekten beror till stor del på att så kallade seriebrottslingar kan lagföras med hjälp av övervakningsbilder. Seriebrott innefattar bland annat inbrott, åldringsbrott och betalkortskapningar.

– Kan man lagföra ett seriebrott så kan man också förhindra framtida brott. En seriebrottsling påverkar i genomsnitt 80 brottsoffer.

Nytt förslag

Säkerhetsbranschen föreslår nu att polisen ska få större befogenheter att publicera bilder från övervakningskameror under pågående utredningar. I dagsläget får sådana metoder endast användas vid mycket allvarliga brott och som en sista utväg. Men organisationen tror att en lagändring skulle kunna hjälpa polisens arbete mot främst seriebrottslingar.

– Det finns mängder av bilder på misstänkta seriebrottslingar och brott läggs trots det goda bevisläget ner utan att brotten utreds. Vi menar därför att polisen ska ges möjlighet att rutinmässigt publicera bilder på misstänkta seriebrottslingar för att dessa ska kunna identifieras, säger Björn Eriksson, Säkerhetsbranschens ordförande och tidigare rikspolischef.

Läs mer i onsdagstidningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om