Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kameran går ? då upphör vandalismen

NORRKÖPING
Övervakningskamerorna vid Djäkneparksskolan har fått önskad effekt. Den omfattande skadegörelse som skolan utsattes för nästan varje vecka förra våren känns nu avlägsen.
- Vi har bara fått en fönsterruta krossad sedan i höstas, säger Rolf Björk, ansvarig för kamerorna.

"Sedan kamerorna kom på plats har bara en enda fönsterruta slagits sönder. Jag som trodde att jag skulle behöva titta på de inspelade filmerna varje vecka, säger Leif Björk, ansvarig för skolans övervakningskameror.
FOTO: JANNE FORSBY

"Sedan kamerorna kom på plats har bara en enda fönsterruta slagits sönder. Jag som trodde att jag skulle behöva titta på de inspelade filmerna varje vecka, säger Leif Björk, ansvarig för skolans övervakningskameror. FOTO: JANNE FORSBY

Foto:

Norrköping2003-03-07 00:00
När skolans personal kom till sin arbetsplats efter i princip varje helg förra våren möttes de av krossade rutor eller annan skadegörelse på skolbyggnaden. Ibland fick lektioner ställas in, då klassrummens rutor var sönderslagna. Totalt uppgick kostnaderna för vårens skadegörelse till omkring 140 000 kronor.

<b>Husägaren fick betala</b>
Pengarna belastade visserligen inte bara skolans budget, utan även fastighetsägarens.
- Men det handlar inte bara om pengar. Det var också en psykisk påfrestning för personalen, som oroades över vad som skulle möta dem när de kom till jobbet, säger Rolf Björk.
Skolgården vid Djäkneparksskolan ligger centralt, men ändå lite avskilt bakom buskar och träd. Det var därför lockande för en del individer att samlas på de bänkar som finns på gården. Där kunde de sitta ganska ostört och roade sig då med att bland annat krossa rutor på skolbyggnaden. En gång var så många som 22 stycken fönster trasiga efter helgen.

<b>Arbetsmiljön</b>
- Vi var tvungna att göra något för vår egen arbetsmiljö. Och det har verkligen gett resultat, säger Christel Andersson, skolans rektor.
Det fattades ett beslut om att sätta upp övervakningskameror utanför skolan och länsstyrelsen gav sitt tillstånd. Tre kameror finns sedan höstterminens start placerade utomhus, riktade mot skolbyggnaden. En finns inne i en korridor på skolan. Sedan kamerorna sattes upp har bara ett enda fönster slagits sönder, fönstret till rektorns rum. Kostnaden för denna skadegörelse uppgick till 1 700 kronor.
- På bilderna som spelades in av kameran kunde vi se exakt hur skadegörelsen gick till, säger Rolf Björk.
Han berättar att det i början blev lite missförstånd eftersom en del trodde att det var skolans elever som skulle övervakas av kamerorna.
- Men det handlar inte alls om det. Kamerorna spelar bara in det som händer vid skolbyggnaden på kvällar och helger, säger Rolf Björk.
Och nu är tongångarna enbart positiva när det gäller skolans övervakningskameror.
Det inspelade materialet från kamerorna sparas under några dagar innan det spelas över. Rolf Björk har bara tittat på det som spelats in vid två tillfällen. Tanken att kamerorna skulle ha avskräckande effekt blev alltså verklighet.
- Det har verkligen varit mycket effektivt. Vi är nästan förvånade själva. Jag trodde att jag skulle få sitta och titta på filmer varje vecka, säger Rolf Björk.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!