Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Villaägarna: Varför ska Marbyborna drabbas?

"Vår gemensamma infrastruktur borde finansieras via skattsedeln. Därför tycker vi att det är helt fel att människorna som bor i Marbystrand ska tvingas betala långt över 100 000 kronor per hushåll när kommunen tar över vägarna i området."

Lena Södersten blev inblandad vid den förra gatukostnadsutredningen när upprörda Marbybor hörde av sig till Villaägarna. Nu tror hon inte att husägarna förstår att frågan nu dyker upp igen efter åtta år.

Lena Södersten blev inblandad vid den förra gatukostnadsutredningen när upprörda Marbybor hörde av sig till Villaägarna. Nu tror hon inte att husägarna förstår att frågan nu dyker upp igen efter åtta år.

Foto: Villaägarna

Norrköping2024-03-21 05:00

Det säger Lena Södersten, förbundsjurist på Villaägarnas riksförbund. Hon reagerar på att kommunen än en gång startar en gatukostnadsutredning när Marbystrand nu ska få en detaljplan. I samband med den tidigare detaljplanen som underkändes i Mark- och miljödomstolen gjordes en gatukostnadsutredning som kom som en kalldusch för invånarna i Marbystrand när den presenterades 2015. Nya fastighetsägare skulle betala hela 275 000 kronor och befintliga ägare 130 000. Protesterna var högljudda men nu är det alltså dags igen. Utredningen godkändes då. Det var andra skäl till att hela detaljplanen underkändes. Men området har förändrats och en ny utredning behöver göras.

– Jag tror inte att invånarna förstår att det snart är dags igen, säger Lena Södersten och konstaterar att det är en väldigt ovanlig åtgärd att en kommun startar en gatukostnadsutredning:

– Vi gjorde en undersökning för några år sedan som visar att då bara 37 av 290 kommuner har använt sig av den möjligheten i samband med detaljplanearbetet. I mitten på 2010-talet var frågan aktuell då ett antal kranskommuner till Storstockholm gjorde sådana utredningar när sommarstugeområden förvandlats till permanentboende. Men sedan dess har jag inte hört de diskussionerna alls. Och i Norrköping är det här första gången sedan 80-talet som regeln i plan- och bygglagen används, säger Lena Södersten. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!