Kall mat - så bra
Kyld mat en gång i veckan istället för varm mat varje dag till Norrköpings äldre i eget boende.Det låter som ett bottenförslag till vård- och omsorgsnämnden.Men både kostexperter och pensionärsföreningar anser att fördelarna överväger.
Enligt Livsmedelsverkets riktlinjer måste den hålla minst 60 grader, annars påskyndas bakterietillväxten.
Distributionen måste också ske snabbt eftersom mat inte får varmhållas längre än maximalt två timmar och för potatis gäller max timme. Annars kan c-vitamin och andra näringsämnen förstöras och smaken försämras.
Därför föreslås nu att färdiglagad, kyld och portionsförpackad mat ska levereras istället. Beslut i frågan fattas idag, onsdag, i Vård- och omsorgsnämnden.
- Kvalitén på maten förbättras och att personalens arbetsmiljö blir mindre stressig, säger Ingrid Kalm, kostchef.
Även pensionärsföreträdare har suttit med i en referensgrupp och är positiva till förslaget.
- Idag måste maten ätas genast men den kylda maten kan värmas och ätas när man vill. Får vi den valfriheten - som vi lovats - är det till det bättre, säger Ulla Bäckman från PRO.
För två år sedan sågade PRO förslaget att skicka hem färdiglagad frusen mat till kommunens pensionärer.
Kan inte bara säga nej
- Det accepterade vi inte, men man kan inte bara säga nej till allt nytt. Kvalitetsförbättringen av maten och ökad valfrihet är stora vinster med förslaget. Vi kommer bevaka det här så att det fungerar, säger Ulla Bäckman.
- Den negativa effekt vi påtalat är att den sociala kontakten minskar med människan som lämnar över maten. Den har vi tyckt varit bra, säger hon.
Förslaget innebär att pensionärer som idag fått välja mellan två måltider får en veckomatsedel med tio rätter att välja från. Ulla Bäckman och Per Hallgren, från SPI, har provsmakat maten och ger den godkänt.
- Den smakade definivt bra, säger Per Hallgren.
Maten håller sig i tre veckor och kan levereras en gång i veckan från Sandbyhovsköket. För att värma maten ska mikrovågsugnar, eller vattenbad för värmning lånas ut.
- Hemtjänsten får en viktig uppgift i att hjälpa till att värma maten om det behövs. Vi har räknat med att en del personer som inte har hjälp idag kan behöva det nu, säger Bo Jönsson, programsekreterare på vård- och omsorgskontoret.
Idag kostar distributionen av maten 34 miljoner kronor varje år. I underlaget från Vård- och omsorgskontoret påpekas att flera uppskattningar av kostnaderna med det nya förslaget är osäkra. Den lägsta kostnaden, baserad på en leverans per vecka blir 14,2 miljoner kr per år och vid tre leveranser i veckan blir det 25,1 miljoner kr.
Det är även oklart när förändringarna kan genomföras eftersom förändringen kräver att köket i Sandbyhov byggs om.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!