Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

”Kalkonvarning på nya systemet”

Östgötatrafikens kortläsare fungerar inte som de ska - trots en inkörningsperiod på snart ett år. Problem med dålig uppkoppling och för många manuella knapptryckningar leder till förseningar och stress för både resenärer och chaufförer.

Enligt Östgötatrafikens beräkningar kommer problemen med kortläsarna att vara lösta till årsskiftet.

Enligt Östgötatrafikens beräkningar kommer problemen med kortläsarna att vara lösta till årsskiftet.

Foto: Andreas Skogh

NORRKÖPING2010-08-07 03:00

De nya, påkostade kortläsarna på bussar, tåg och spårvagnar fungerar inte som de ska. Allt för ofta vinkar chaufförer förbi resenärer utan att ta betalt.

Detta för att kortterminalerna inte fungerar - ett problem som beror på att terminalerna inte har kontakt med centralsystemet. Dessutom blir det ofta problem när resenärer vill betala med resekort. De många, manuella knapptryckningarna bidrar till både förseningar och extra jobb med återbetalningar, då chaufförer eller resenärer råkat trycka in ett för högt biljettpris.

- Det är svårt för att se vilken summa som har dragits och vad som finns kvar på resekortet när det bara går att läsa en kort ögonblickssekund, säger busschauffören Dag Swanö.

"Barnsjukdomar"
Dag Swanö och hans kollegor har länge trott att problemen med kortläsarna ska lösa sig, men nu börjar de tvivla.

- Alla nya system har lättare barnsjukdomar, men nu vet jag inte längre, det här börjat likna allvarliga tonårsproblem. Ordet "flopp" kanske är att ta i, men det är helt klart kalkonvarning på det nya systemet, säger han.

De många knapptryckningarna är främst ett problem för de chaufförer som kör landsortstrafik, eftersom då de måste trycka in minst tio olika alternativ innan en passagerare kan lägga sitt kort mot läsaren.

- Med den tidigare kortläsaren hann jag lösa fem biljetter på samma tid som jag nu löser en biljett. Det är klart att det väcker frustration hos både resenärer och hos oss chaufförer. Det tar ju längre tid och bidrar till förseningar. Ett par kommandon mindre skulle underlätta, dessutom är det ju underligt att en modern maskin är så seg, säger han och tillägger:

- Vi har ju till och med fått order om att vara extra tillmötesgående och låta passagerare åka gratis när kortterminalerna krånglar - just därför att de krånglar så ofta, säger Dag Swanö.

Uppgivenhet
Bo Lingestig, skyddsombud på Kommunal Östergötland, säger att problemen med kortläsarna skapat en uppgivenhet bland chaufförerna.

- Det är påfrestande att vara ansiktet utåt när det inte fungerar. Folk blir irriterade när de ska hem och får stå tjugo minuter i busskö. Till slut resignerar chaufförerna och slutar engagera sig, säger Bo Lingestig.

Han tycker att det är oacceptabelt att ett så dyrt system (75 miljoner kronor) inte fungerar. Men tror inte att det skulle vara ekonomiskt försvarbart att byta ut det igen.

- Vi har flera gånger talat om för Östgötatrafiken att det nya systemet inte fungerar och dessutom berättat om de bekymmer det medför för både chaufförer och resenärer, men det händer ingenting, säger Bo Lingestig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om