Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kalkonstöld upp i rätten

Det var stort pådrag i och utanför Norrköpings tingsrätt under onsdagen. Anledningen: De fyra personer som stal flera kalkoner från Visätters gård på Vikbolandet 2016 stod åtalade för stöld och egenmäktigt förfarande.

Gårdsägare. Daniel och Minire Hildebrandt på Visätters gård känner sig utsatta "Vi har inte valt att vara med på det här", säger Daniel.

Gårdsägare. Daniel och Minire Hildebrandt på Visätters gård känner sig utsatta "Vi har inte valt att vara med på det här", säger Daniel.

Foto: Titti Olovsson

Norrköping2017-10-04 17:11

Utanför tingsrättshuset höll ett större antal demonstranter manifestation, enligt uppgift för att stötta sina kamrater inne i huset. Inne i rättssalen blev det snabbt fullt och ingen media fick därmed plats.

De åtalade, som tillhör organisationen "Tomma burar", erkänner att de tagit kalkonerna. De anser dock inte att de gjort något fel då de menar att de gett kalkonerna ett bättre liv.

Daniel Hildebrandt äger den drabbade gården tillsammans med sin hustru Minire Hildebrandt. De valde att inte delta i tingsrättsförhandlingen under onsdagen men kommenterar rättsprocessen via telefon för Folkbladet.

– Det här är inte fyra kalkoner och en lax det handlar om egentligen. Det här är en kriminell organisation som tigger pengar av sina anhängare för att finansiera det här, säger Daniel Hildebrandt.

Stölden av de fyra kalkonerna har erkänts av organisationen. Den skedde när familjen var på semester 2016, vilket skapar obehagskänslor för gårdsägarna.

– Man känner sig otrygg på ett sätt vi inte känt tidigare. Det här är en familjegård och ett familjeföretag. Det är ett intrång i familjens verksamhet, säger Daniel.

Aktivisterna har genomgående hävdat att de inte hängt ut Visätters gård i sin aktion, vars berättelse lagts ut på flera sociala medier. De menar att de valt att kalla det en kalkongård i Östergötland. Något som Daniel Hildebrand är kritisk mot.

– Det är ju inte så svårt att lista ut vilken gård det kan vara, säger han.

Han berättar också att det känns extra jobbigt att aktivisterna valde att slå till som de gjorde.

– Det här handlar ju inte om att de väljer ut problemgårdar. Vi har en mycket öppen verksamhet, rent av en Sverigeunik verksamhet, där vem som helst kan gå in och se att djuren har det bra. Det här känns som ett slag i ansiktet, säger han.

Den ekonomiska förlusten blev inte jättestor för familjen Hildebrandt. Däremot uppskattas frisläppandet av den fisk som samma kvartett åtalas för i Norrtälje ha kostat fiskodlaren cirka 200 000 kronor i omkostnader för nät och resterande fisk som tog sig ut.

Hos familjen Hildebrandt på Visätters gård handlar det mer om intrånget, och känslan av att ha blivit uthängd, menar han.

– Vi har inte valt att vara med på det här över huvudtaget. De har valt oss. Vi har inte valt det här, säger han.

Daniel Hildebrandt påtalar också att de bilder på kalkoner som använts i propagandasyfte för grupperingarna inte kommer från hans gård. Han menar också att påståendena inte stämmer.

– De sa att kalkonerna inte hade dagsljus, och nej, det finns inget på natten. Men det finns på dagen. Och de där bilderna kommer inte från oss, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om