SKÄRBLACKA
Knappt har nya Vångaleden invigts vid Butbro, förrän nästa vandringsled är på gång i trakten.
Nu handlar det om Glansgruvans vandringsled, ett projekt som görs av Vånga Hembygdsförening tillsammans med OK Denseln och som det jobbas på just nu.
-?Om allt går som vi hoppas inviger vi den här nya leden i maj, berättar Arne Hultqvist, en av pådrivarna i det här projektet med vandringsleden som återfinns inom Vånga socken.
Provtur
Folkbladet fick en första titt och provtur på den nya leden igår och den kändes bitvis nästan - magisk! Framförallt när vi med hjälp av Arnes medhjälpare Karl-Erik "Kalle" Widholm kom in i resterna av det mäktiga kalkbrottet.
Då kändes det ungefär som trädde in i Skärblackas eget "Dalhalla", det vill säga en tänkbar plats för en stor konsert mellan de höga bergssidorna som står kvar efter kalkbrytningen.
- Ja, det är imponerande att se de här gamla kalkbrotten, säger Kalle Widholm. Och dessutom innebär de gamla kalkresterna härinne, att det finns ett stort antal sällsynta växter härinne under somrarna.
Som exempelvis vad?
- Flera olika orkidéer, som exempelvis och längs den här nya leden som vi anlägger, lär det finnas närmare 1.500 dokumenterade arter och därmed en av de artrikaste platserna i Östergötland. Här har Tommy Tyrberg gjort ett stort jobb med att dokumentera många växter.
När slutade kalkstensbrytningen?
- Glans kalkbruk var i drift in på 1950-talet, så det finns en hel del lämningar av den här gamla industridriften. Bland annat ruinerna av själva kalkbruket, där vi ska försöka rensa bort alla växter och träd som vuxit upp inne i ruinerna.
Så det finns en hel del sevärdheter under den här tre kilometer långa leden?
- Absolut, säger Kalle Widholm. Det finns många industrihistoriska lämningar, den unika floran och förutom kalkbrotten, kommer man även att passera gamla järngruvor, där man började bryta malm redan under 1600-talet och som sedan pågick ända in under 1800-talet.
Läs mer i tidningen