Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kalas inget kalas för djuren i Folkets Park

NORRKÖPING
Vid förra Kalasturnén skrämdes en dvärgsilkesapa in i ett hål i väggen och försvann. På naturbruksgymnasiets lokaler i Folkets Park är man inte glada åt att evenemanget återkommer.
- Det höga ljudet stressar djuren otroligt, berättar djurvårdare, som inför premiären på torsdag kommer vidta vissa åtgärder.

Oroliga. Ingrid Olsson och Mathilda Klöver är mest oroade över sabotage men också över att djuren blir stressade av den höga ljudvolymen. 
FOTO: MARTIN ROTH

Oroliga. Ingrid Olsson och Mathilda Klöver är mest oroade över sabotage men också över att djuren blir stressade av den höga ljudvolymen. FOTO: MARTIN ROTH

Foto:

Norrköping2003-07-09 06:00
- Värst är det när de testar ljudet under dagen. Från total tystnad exploderar kraftigt ljud helt plötsligt och det skrämmer dem, förklarar Mathilda Klöver, djurvårdare och instruktör.
Det plötsliga ljudet får kaninerna att gräva ner sig i jorden, getterna att springa runt i hagen och reptilerna påverkas också negativt av ljudet som får marken att vibrera.
- Men när konserten väl kommit igång vänjer de sig för då är det ljud hela tiden, säger Ingrid Olsson, djurvårdare och instruktör med en kanin i famnen.
Men ljudet är inte det som oroar dem mest. Risken för sabotage ökar vid ett så stort evenemang.
- Det blir alltid mycket skadegörelse. Det vet vi sedan tidigare, berättar de och förklarar att de kommer att vara kvar hos djuren tills evenemanget är över.

<b>Hoppas på hög säkerhet</b>
I hagen strövar sex dvärggetter lugn och harmoniskt men till torsdag kväll kommer de att tas in som vanligt. Men fåglarna som i vanliga fall är ute dygnet runt sommartid kommer att låsas in för natten.
- Det är för att minska stressen och skadegörelsen. Fåren där emot får gå kvar i hagen. Det blir nog säkrats för dem. Om någon kommer in i deras hage har de gott om plats att springa undan, förklarar Mathilda Klöver.
Båda hoppas de på att säkerhetspådraget kommer att vara stort vid evenemanget då risken för sabotage och irritation hos djuren i alla fall kan minska.
- Nej, vi hoppas verkligen att det inte blir som efter förra Kalas då en apa blev så stressad och försvann.
Arrangörerna känner inte till händelsen förra året eller att personalen på Naturbruksgymnasiet är oroade för djuren och kan därför inte uttala sig.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om