Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kaktusinvigning bjöd på både växtormar och pytonormar

Årets kaktusplantering i Carl Johans park ringlar och slingrar sig. Motivet föreställer nämligen ormar som ramar in Tropicariums logga. Tropikhuset utanför djurparkens entré i Kolmården firar 50 år och hyllas därför av Norrköpings kommun.

Tropicariums vd Rickard Sjödén med kungspytonormen framför kaktusplanteringen.

Tropicariums vd Rickard Sjödén med kungspytonormen framför kaktusplanteringen.

Foto: Anton Rimstedt

Norrköping2022-06-23 17:30

– Det är en otrolig ära att få pryda det här motivet. En verklig bekräftelse på vår roll i besöksnäringen, säger Tropicariums vd Rickard Sjödén efter att själv ha klippt bandet framför kaktuskonstverket i en soldränkt Carl Johans park.

Och hur är den rollen?

– Vi har en stor roll året runt att locka besökare från hela Sverige och det är en bra bit över 100 000 som besöker oss varje år. Speciellt vintertid har vi ökat mycket de senaste åren.

Rickard Sjödén står framför kaktusplanteringen med en kungspyton i händerna. Den robusta ormen, som i det vilda lever i den del av Afrika som ligger söder om Sahara, är med på invigningen i Carl Johans park och besökarna får chansen att själva hålla i den.

– Den är helt ofarlig. Inte giftig, vi skulle aldrig ta in en giftorm så här.

Så den kramar ihjäl sina byten då?

– Ja, men det handlar om exempelvis små möss, så den är helt ofarlig för oss.

Tropicarium firar alltså 50 år i år. Sedan 1926 har kaktusformationen i parken i centrala Norrköping haft olika motiv. Djurparker och tropikhus är såklart inte helt okontroversiella fenomen, men Tropicarium jobbar mycket med forskning och utbildning och dessutom hjälper tropikhuset djur som har råkat i fel händer.

– Det man faktiskt inte ser hos oss är att hela vår övervåning är ett rescue-center där vi tar emot djur som Nationella operativa avdelningen (Noa) hos polisen omhändertar i tullen eller hemma hos människor. Ofta handlar det om hotade arter som man har smugglat in direkt från naturen. Då tar vi hand om djuren under utredningstiden och vi hjälper till att flytta djur till andra djurparker där de sen ingår i bevarandeprogram, säger Rickard Sjödén.

Är smuggling av djur ett utbrett problem?

– Ja, det är det verkligen. Vi har inte ens plats för alla djur som polisen vill skicka till oss. Det är personer som fångar in djur från det vilda, smugglar in dem i Sverige och säljer dem till privatpersoner.

Djuren som kommer till Tropicarium kan vara exempelvis ormar, krokodiler och apor som har hamnat i smugglares händer.

Förutom Tropicarium så hyllas också två andra jubilarer med konstnärliga växtplanteringar i Hörsalsparken. Naturskyddsföreningen Norrköping, som fyller 75, och föreningen Kulturkammaren, som fyller 30, blev också presenterade på invigningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!