Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kaktusgruppen invigd

"Jag är så stolt över att vi får vara med i kaktusgruppen i år och jag är så tacksam att Norrköpings kommun valde oss den här gången".

Kaktusgruppen. Så här ser 2017 års kaktusgrupp upp med emblemet för Synskadades riksförbund. Notera punktskriften i rutan under emblemet.

Kaktusgruppen. Så här ser 2017 års kaktusgrupp upp med emblemet för Synskadades riksförbund. Notera punktskriften i rutan under emblemet.

Foto: Sören Boström

Norrköping2017-06-22 13:55

NORRKÖPING

Det sa Monica Ericsson, ordförande för Synskadades riksförbund i Norrköping, och lät mycket känslosam i sitt tacktal vid torsdagens invigning av kaktusgruppen i Carl Johans park.

Invigare var kommunalrådet Karin Jonsson (C) som sa så här:

– Vi har alltid en jury som utser vilken jubilar som ska få pryda kaktusgruppen och i år var det många som tävlade om den hyllningen och flera 100-åringar. Men vi fastnade för Synskadades riksförbund, som fyller 100 år och som länge kämpat för att ta tillvara medlemmarnas rättigheter och möjligheter. På den tiden var det inte ovanligt att blinda fick sitt utanför affärer och tigga pengar för sitt livsuppehåll och man var helt utlämnad till samhället för att överleva om man inte hade släktingar som hjälpte till.

– Så för vår del var det ganska enkelt beslut att hylla Synskadades riksförbund för deras jättefina arbete de gjort under åren och fortfarande gör.

– I år är kaktusgruppen lite speciell, eftersom det även finns punktskrift inlagd i den. Och även om alla i föreningen inte kan se kaktusplanteringen, så hoppas jag att ni känner den värme och uppbackning som vi gjort från kommunens sida via vår plantering.

Något som Monica Ericsson kommenterade så här:

– Ja, det är en stor ära för mig att stå här idag och känna mig så stolt. Stolt över min förening, stolt över att få ett så här fint utnämnande av kommunen.

– Ibland när vi jobbar med intressepolitiska frågor, kan man känna att man inte kommer nånstans. Men på det här viset, med planteringen, förstår vi att det vi gör på något sätt syns och märks.

Och hon minns när hon fick beskedet om kaktusgruppen:

– Först trodde jag inte det var sant, när de ringde och berättade från kommunen. Nu får vi möjlighet att synas på ett helt annat än annars och det gör mig som sagt både stolt och tacksam.

Till Synskadades riksförening i Norrköping hör 240 medlemmar från Söderköping, Finspång och Valdemarsvik.

Den som först hälsade alla deltagarna välkomna var Klara Jarstad, landskapsingenjör hos Norrköpings kommun:

– Roligt att se så många här, som trotsar regnvädret, sa Klara Jarstad som sedan berättade hela historien om kaktusgruppens tillkomst för 91 år sedan.

– Det var 1926 som den tillkom. Det började med att en sjökapten som åkte jorden runt och tog med sig kaktusar och exotiska växter hem till Norrköping. Och dom gav han till byggmästare Anders Karlsson, när hans lägenhet renoverades. Men när de flyttade in igen, sa sjökaptenens fru att "antingen flyttar jag eller kaktusarna in igen".

– Tur för oss alla så valde sjökaptenen sin fru och då fick kommunen överta kaktussamlingen och ända sedan dess har vi haft en kaktussamling som vi förvarar på Sylten och planterar ut varje sommar här i kaktusplanteringen. Och det är numera Sveriges äldsta motivgrupp.

– Och det tar cirka två månader för två planterare att sätta ihop den här kaktusplanteringen. Men i år är det tre som byggt kaktusplanteringen, nämligen Jessica Andersson Dahlgren, Tyra Åkesson och Annica Rydh.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om