I juni 2021 började Amanda Sjöberg ett jobb på Oas Café i Norrköping. Ett jobb som hon fick via Arbetsförmedlingen. Efter två veckors praktik fick hon heltidsanställning. Allt var toppen.
– Jag hade en bra chef och det var det roligaste jobb jag hade haft till hon slutade i februari. Då började problemen nästan direkt, säger hon.
Hon berättar om ett underbemannat kafé som inte gick så bra. Ägarna Shahram Soltani och Rabea Holzfurtner bestämde sig för att göra en "omstart". Helt enkelt stänga ned och börja om i Norrköping.
– Jag fick veta att jag skulle ta semester eller så skulle jag få sparken. Jag vägrade att ta semester. Då bestämde ägarna att jag skulle börja 05:00 på morgonen med att städa. Caféet öppnar klockan 10:00. Jag skulle inte få några nycklar utan en person skulle komma och öppna och hålla koll på mig så att jag verkligen städade, säger hon.
Innan det här hade hon stort ansvar för verksamheten. Hon lärde upp anställda. Bland annat en person som ansvarar för kaféet i dag. I maj tog allt stopp. Amanda Sjöberg sades upp.
– Då kom chocken. De krävde 22 000 kronor av mig när jag skulle få min slutlön. 22 000 kronor för mat. Det var inget som det talades om under min anställningstid och det drogs inte sådant på min lön tidigare. Det kom nu.
Amanda Sjöberg kontaktade sitt fackförbund Transport. Ett förbund som normalt sett inte har medlemmar som jobbar inom kafénäringen. Men hon är medlem där och förbundet tog hand om hennes ärende. Mats Andersson är ombudsman hos Transport:
– Det här är ett exceptionellt fall. Företaget har gjort alla fel man kan göra. För det första kan man inte kräva att någon ska ta semester. Sen kan inte ett företag komma i efterhand och kräva ersättning för kaffe/sallad. Det ska vara reglerat innan anställningen börjar. Och kräver man ersättning för mat i enlighet med Skatteverkets regler ska det vara varm mat från en restaurang. Inte från ett kafé. Vi påpekade detta och begärde att företaget ska betala ut Amandas slutlön, säger han.
Företagets svar blev att man halverade summan som man drog av från Amanda Sjöbergs slutlön och ungefär 11 000 kronor sattes in på hennes konto.
– Det är ju inte tillräckligt. Hon ska ha hela sin slutlön och det förklarade vi. Vi skickade en betalningsanmaning och därefter lämnades en ansökan om konkurs in då företaget inte påkallade förhandling efter betalningsanmaningen. Vi kräver att hon ska ha hela sin slutlön. Sen vill vi också ha ersättning för våra omkostnader på drygt 5 000 kronor. Vi får se vad det här leder till. Men vi är beredda att strida ända in i mål för Amanda, säger Mats Andersson.
För Amanda Sjöberg har hela vårens händelser tagit hårt på hennes hälsa. Just nu är hon sjukskriven.
– Det har ju varit tomt på mitt konto och arbetsgivaren har gjort allt för att jag ska få ett helvete. Så länge det går att utnyttja någon går det bra. Men om någon protesterar och säger emot tar det hus i helvete. Men jag tänker inte ge mig. Jag har rätt och jag kommer att få rätt. Det vet jag, säger hon.
Den omtumlande tiden har fått henne att fundera på sin framtid och vad hon vill jobba med.
– Det är färdigt med jobb inom serviceyrken. Jag mår inte bra av att jobba där. Jag funderar på att ta lastbilskort, säger hon.