Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kablar - ingen olja

Elkabeln ringlade sig ner i Bråvikens mörka vatten som en lång svart orm.
Så såg det ut vid färjeläget i Kvarsebo igår, när Vattenfalls mannar lade ner en av sex nya sjökablar rakt över Bråviken mellan just Kvarsebo och Skenäs, parallellt med färjan. Kablar som inte innehåller någon olja, till skillnad mot de gamla.

Just nu lägger Vattenfall ner nya elkablar på Bråvikens botten mellan Kvarsebo och Skenäs. Här ses en av de sex kablarna ringla iväg mot kablefartyget Pleijel.

Just nu lägger Vattenfall ner nya elkablar på Bråvikens botten mellan Kvarsebo och Skenäs. Här ses en av de sex kablarna ringla iväg mot kablefartyget Pleijel.

Foto:

NORRKÖPING2004-09-29 06:00
- Kablarna ingår i det befintliga stamnätet på sträckan Eksund - Oxelösund och fyra av dem har legat i vattnet sedan 1958 och två sedan 1977, så det var hög tid att byta ut dem mot nya, berättar projektledaren Anders Gille.
- Inte mint miljömässigt eftersom de gamla kablarna innehöll cirka ett ton olja som kylde ner dem till rätt temperatur och om den oljan kommit lös hade det inte varit så bra för Bråviken...
- De här nya moderna kablarna är helt utan olja och innehåller istället en kopparkärna, för kylningens skull. Jag kan nämna att de gamla kablarna fraktas med specialfartyget Pleijel till Kalmar för destruktion medan de nya kablarna tillverkas av ABB i Karlskrona och hämtas hit med samma fartyg.

<B>+ Hur mycket elektricitet innehåller kablarna?</B>
- Totalt handlar det om 130.000 volt och det mesta av elen transporteras till Oxelösunds järnverk.

<B>+ Hur skyddas ledningarna från exempelvis båtankare?</B>
- Det råder ankringsförbud där kablarna går i och upp ur Bråviken, men för säkerhets skull skyddas de av rör ner till åtta meters djup. Sedan löper de själva över Bråviken och det är 30 meter som djupast på just den här sträckan som mäter 1.400 meter från strand till strand. De sex kablarna läggs ner i två buntar om tre kablar i varje och med cirka 30 meters mellanrum på botten.
- Hela arbetet med nedläggningen filmas, för att vi ska se exakt var kablarna hamnar på botten, bland annat för att det går att justera placeringen något, om de hamnar på ett ogynnsamt läge.

<B>+ Har det hänt några olyckor med den gamla kabeln under årens lopp?</B>
- Ja, en gång drabbades färjan av haveri och kom fel i kursen och tuggade då i sig en del av den gamla kabeln.

<B>+ Tvingas ni till ett långt elavbrott under själva kabelbytestiden?</B>
- Ja, det handlar om någon vecka, men under den tiden levereras elen längs en annan stamledning, så det blir aldrig något elavbrott för exempelvis Oxelösunds järnverk.

Elva miljoner
Nämnas kan att ABB har totalentreprenaden för kabelbytet som kostar drygt elva miljoner kronor medan Swedia Networks och Vattenfall Service Sy6d är underleverantörer. Till sin hjälp har man Swedias kabelfartyg Pleijel och dykare från företaget Yrkesdykarna i Norrköping.
Eftersom området runt Kvarsebo är historiskt intressant med fornlämningar, är riksantikvarieämbetet med och deltar vid grävningarna på stränderna. Hela kabelprojektet startade i augusti och arbetet beräknas vara helt klart den 22 oktober.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!