Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Justus ? ketchen som seglar för livet

NORRKÖPING
Justus, som nu ligger i Norrköpings hamn, är en gammal livräddningskryssare. Det finns ett symbolvärde i det. I dag äger Hassela Gotland båten och ombord finns unga som har hamnat snett i tillvaron. Målet är att de ska ges möjligheter att skapa ett nytt liv. Folkbladet följde med Justus på en segeltur på fredagen.

– Det är jävligt kul att vara ute och segla, säger Kristoffer Lagg när han styr in mot Norrköpings hamn.
FOTO: HENRIK FLYGARE

– Det är jävligt kul att vara ute och segla, säger Kristoffer Lagg när han styr in mot Norrköpings hamn. FOTO: HENRIK FLYGARE

Foto:

Norrköping2001-07-28 00:00
- Ta in fendrarna! ropar Per Ulvås, som är kapten ombord.
Justus deltar i Sail Norrköping och lägger ut från Norrköpings hamn. Tio personer finns ombord, fyra vuxna ledare och sex unga från behandlingshemmet Hassela Gotland. De flesta bor på kollektivet i Klintehamn, tre mil söder om Visby.
Det dröjer inte länge förrän båtklockan klingar.
- Kaffi, kaffi, hojtar Jimmy Lindström på låtsasgotländska.
Det betyder dags för kaffe. Kristofer Lagg suckar lite över att det nu blir ännu mera disk att ta itu med. Jimmy Lindström och Johannes Zerihun klättrar upp på repen i masten och har - kafferep, med strålande utsikt.

<b>Segling är en del i skolan</b>
Justus är byggd i Lysekil 1919 och är en ketch. Det betyder att stormasten är högre än mesanmasten, som sitter i aktern. I över femtio år användes Justus som livräddningskryssare. Det anses vara ett av de fartyg som gjort flest livräddande insatser. Sedan Hassela Gotland köpte båten 1994 har den totalrenoverats och används flitigt varje sommar.
De som nu är ombord mönstrade på i måndags och är kvar till söndag. Besättningen byts ofta, så att alla de 75 ungdomarna från Hasselakollektivet får vara ute till havs. Seglingen är inte bara nöje och avkoppling, utan införlivad i pedagogiken, förklarar Per Ulvås.
- Egentligen så är det naturhamnar som är melodin. Festområde med öltält är rättså jobbigt för ungdomarna. De har radarn inställd på allt som är spännande och kriminellt, säger Per Ulvås.
En av de viktigaste grundstenarna i hasselapedagogiken är så kallat medlevandeskap, att vuxna behandlare lever tillsammans med de unga för att åstadkomma en förändring i ungdomarnas livsstil. Per Ulvås och de tre andra vuxna ombord lever med ungdomarna dygnet runt under seglingen.
- Segling ligger inte överst på önskelistan. Det är mer motorsport och fotboll som intresserar dem, eller ingen sport alls, säger Per Ulvås.
Men Kristofer Lagg och Per Bringegård trivs på Justus. Kristofer kom till Hassela i maj i år och har aldrig varit ute på sjön tidigare.
- Det är jävligt kul att vara ute och segla. Det bästa är att vara ute i naturen och det sämsta att diska, säger Kristofer.

<b>Efterlängtat bad</b>
Justus går för motor ut till Sandviksfjärden, sedan får alla ombord hjälpas åt att hissa de solblekta, röda seglen. Det blåser inte mycket och Justus gör inte många knop. Det är tid för en efterlängtad badpaus. Värmen i hamnen var nästan outhärdlig. Helt plötsligt befinner sig nästan hela besättningen i vattnet, mitt i fjärden.
Det finns tydliga regler ombord. Alla har vissa sysslor som de sköter, maten lagas i matlag med tre personer och några sköter disken.
- På kvällarna i hamnen måste de tala om var de går, annars skulle det ju inte fungera, säger Per Ulvås.
Per försöker vara en bra förebild genom att vara en vanlig människa och uppföra sig som en farsa eller polare, som ställer upp och stöttar.
- Många här har ingenstans att ta vägen, inget hem. Jag kan inte minnas någon som kommit till Hassela från en väl fungerande familj, säger Per Ulvås.
Ungefär hälften av de unga har kommit till Hassela frivilligt och hälften är tvångsplaceras enligt LVU, lagen om vård av unga. 70-75 procent av ungdomarna lyckas förändra sin livssituation och avhåller sig från kriminalitet och droger.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om