Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Gunnar Strömmer (M) om dödslistan och gängvåldet i Norrköping

Justitieministern besökte Norrköping och mordplatsen i Navestad för att hitta ett stopp på den skenande våldsvågen.

Gunnar Strömmer (M) mötte Sophia Jarl (M) för att diskutera våldsvågen i Norrköping.

Gunnar Strömmer (M) mötte Sophia Jarl (M) för att diskutera våldsvågen i Norrköping.

Foto: Jenny Borg

Norrköping2024-05-03 19:21
undefined
Gunnar Strömmer (M) och Sophia Jarl (M) besökte Navestad några veckor efter att en 16-åring mördats här

Justitieministern träffade under fredagen bland andra Sophia Jarl (M) med anledning av den senaste tidens våldsvåg i Norrköping för att samtala om hur utvecklingen kan brytas. De besökte Navestad och platsen där en 16-åring sköts ihjäl för mindre än en månad sedan. Kort efter mordet spreds en så kallad dödslista på sociala medier, där sex högstadieelever i Norrköping förekommer.

Vad gör ni i regeringen med dödslistan?

– Det är polisen som har det brottsbekämpande uppgiften och de bedömer vilka åtgärder som ska vidtas för att kunna förhindra att exempelvis namngivna personer blir utsatta för allvarliga våldsbrott, säger Gunnar Strömmer (M). 

Vad ser ni i regeringen att man kan göra för att skydda de utsatta familjerna?

– Det är också en fråga för polisen lokalt att bedöma och det kan ju vara skyddsinsatser av olika slag, alltifrån de mest extrema situationerna när man ju kan få personskyddsinsatser till andra, inte fullt så ingripande långtgående insatser från polisens eller andra delar av samhällets sida, säger Gunnar Strömmer (M). 

Kan Navestad bli en visitationszon?

– Vi har möjliggjort det genom att ha drivit igenom en ny lagstiftning som ger polisen de verktygen men det är alltid polisen lokalt som bedömer om det är lämpligt i en viss situation eller inte, svarar Gunnar Strömmer (M).

Finns det fler dödslistor i Sverige?

– Det kan jag inte gå in på utan vi kan konstatera att de kriminella nätverken har blivit mer brutala. De har ett stort våldskapital och de är beredda att använda det på ett sätt som är mer hänsynslöst än tidigare. Vi har sett andra exempel på hur kriminella nätverk till exempel använder förundersökningar som blir offentliga när man väcker åtal exempel mot någon som har deltagit i en sprängning eller skjutning och använder materialet för att upprätta listor på sina kommande offer, säger justitieministern och tillägger:

– Det här understryker bara för mig att vi har att göra med en väldigt brutal brottslighet och det omgivande samhällets reaktion måste därför vara väldigt kraftfull för att kunna vända den här utvecklingen.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!