I dag gav justitie- och inrikesminister Morgan Johansson beskedet att regeringen inte vill kriminalisera kusinäktenskap, i ett svar till Sveriges Radio Ekot.
– Om man tvingar någon till någonting, då är det redan kriminaliserat, säger Morgan Johansson som motivering.
Ett besked som Norrköpingspolitikern Juno Blom (L) egentligen inte överraskas av. Hon är ett av partiets mest drivande röster bakom viljan att förbjuda kusinäktenskap.
– Men jag tycker det är väldigt tråkigt. Om man tittar på de reformer som han har drivit igenom har vi i Liberalerna alltid varit drivande för att de ska drivas igenom. Det har alltid tagit lång tid för Socialdemokraterna att landa i de beslut som de till slut landar i, säger Juno Blom.
Men räcker inte lagstiftningen i dag för att förhindra kusinäktenskap?
– Jag menar att den är otillräcklig. Att man inte kan tvinga sina barn till att gifta sig är en viktig lagstiftning. Men när du har fyllt 18 år är förbud mot kusinäktenskap ytterligare en viktig åtgärd för utsatta. Man måste leda i bevis att det är tvång det handlar om, men jag har mött så många flickor och kvinnor som menar att de har sagt ja mot sin vilja, de vågar inte göra annat och då kan man inte dömas för äktenskapstvång.
Även Sverigedemokraterna vill förbjuda kusinäktenskap.
– Jag tycker det är bra att vi ställer skarpa frågor till de andra partierna. Antingen tycker man det är bra med kusinäktenskap eller så gör man inte det, säger Juno Blom.
Vill ni driva frågan just med Sverigedemokraterna?
– Vi har tagit tydlig ställning i frågan. Vi kommer i sakpolitiska frågor söka stöd för vår politik. Oavsett om det är Vänsterpartiet eller Sverigedemokraterna, alla som vill ge stöd för den politik vi tror på så driver vi den frågan inom ramen för det, säger hon.
Barnläkaren Mats Reimer lyfter de medicinska risker som kan uppstå vid kusinäktenskap.
– Det finns många genetiska sjukdomar som beror på att man får en defekt gen i dubbel uppsättning. Det kallar man för recessiva sjukdomar, mamman eller pappan kan bära på ett anlag men det räcker inte för att göra barnet sjuk. Men om mamman och pappan båda har samma sjuka anlag kommer 25 procent av barnen att drabbas av sjukdomen.
– Vi alla bär på recessiva anlag som i dubbel uppsättning kan ge problem för avkomman. De är däremot ovanliga. Men ju närmare släkt man är desto större risk är det att man råkar bära på exakt samma anlag som partnern och att barnet då kan bli sjuk, säger han.
Men det innebär inte att alla barn blir sjuka?
– Nej, det är bara att risken ökar. Det är klart att det finns många ungar vars föräldrar är kusiner som är friska, det måste inte gå illa, säger han.
Mats Reimer upplever inte att varken vården eller Socialstyrelsen väljer att avråda kusiner från att skaffa barn. Eller att informera om riskerna med att göra det.
– Jag tror man sagt från Socialstyrelsen att man bör upplysa om riskerna, men det är ingen som tar ansvar och gör det, säger han.
Skulle ett förbud mot kusinäktenskap vara klokt?
– Jag tycker inte man ska införa en lagstiftning bara sådär. Man får inte gifta sig med sitt syskon i Sverige och vi har redan lagstiftning som är tänkt att hindra inavel. Men var gränsen ska gå är en diskussionfråga som man gott kan utreda i alla fall.