?Junilistan i riksdagen skulle ruska om?
NORRKÖPINGKrokeksbonden Åke Karlsson, engagerad i junilistan, välkomnar junilistan som nytt politiskt parti i riksdagen efter valet 2006.? I både EMU-valet och parlamentsvalet har den EU-positiva makteliten lidit kraftigt nederlag. Det visar att vi har partier som inte representerar folkviljan. Därför behövs junilistan som ett nytt politiskt parti även i riksdagen, säger han.Men socialdemokraterna Göran Färm och Lars Stjernkvist tror inte att den tvärpolitiska junilistan klarar att hålla ihop.
Lars Stjernkvist, avgående partisekreterare för (s).
Foto:
- Om man fortsätter förvägra folk en folkomröstning är det en skandal. Den demokratiska viljan nonchaleras, säger Åke Karlsson. Jag tror att junilistan som riksdagsparti skulle ruska om och ge de etablerade partierna skrämselhicka.
- Junilistan är en tvärpolitisk samling, över blockgränserna, som vill ha mer makt i de nationella parlamenten, men jag tror att man även kan samla sig kring andra frågor. Fler EU-kritiska partier behövs, eftersom vänsterpartiet och miljöpartiet inte lyckas kanalisera dem. För många borgerliga EU-skeptiker är inte de partierna något alternativ, säger Åke Karlsson.
För brett parti
Tidigare EU-parlamentarikern Göran Färm (s) är av en annan åsikt. Han tror att junilistan spänner över ett alltför brett politiskt spektra för att kunna bli riksdagsparti.
- Nils Lundgren är socialdemokrat och andra på listan står långt ut på högerkanten. Hur de ska kunna enas har jag mycket svårt att se. En sak är att ställa upp i EU-valet, där hade de en linje, men vad ska de driva för frågor i ett riksdagsval?
- Då kan de inte gärna ställa upp med att de är EU-skeptiska. Vad tycker de om vård, skola och skatter? För EU-skeptiker finns ju dessutom redan miljöpartiet och vänsterpartiet, säger Färm.
Socialdemokraternas partisekreterare Lars Stjernkvist anser att junilistans Nils Lundgren (s) nu riskerar att förlora sin trovärdighet.
- Han sa under valrörelsen att junilistan var ett parti för alla. Oavsett om man vill ha en moderat eller socialdemokratisk skattepolitik, eller folkpartistisk eller vänsterpartisktisk försvarspolitik skulle det gå att rösta på junilistan. Det är klart att de skulle få problem med trovärdigheten om han plötsligt byter inställning.
- En annan reflektion är ju att de i så fall skulle granskas som andra partier och då måste Nils Lundgren svara på frågan hur han kan samarbeta med fascistiska och rasistiska partier som han gör.
<B>+ Men få partier är EU-kritiska idag, medan en majoritet av folket är EU-kritiskt. Är det inte ett problem?</B>
- Jo, så är det och därför gjorde junilistan ett bra EU-val. Det är ett ganska allvarligt bekymmer för alla partier att det finns en så djup skepsis, men lösningen på den frågan är inte ett parti som tar ställning i den frågan men avstår att ta ställning i andra frågor, säger Stjernkvist.
- Man måste vara öppen för att det bildas nya partier. Men det är märkligt när det bildas partier som inte vill framstå som partier och smiter ifrån de konflikter som finns i politiken. I ett riksdagsval går det inte, och de får nog svårt att hålla ihop det parti han har nu.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!