Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Julmarknaden i Strasbourg en av Europas största

STRASBOURG
En söt och kryddig doft av vin chaud med stjärnanis, kanel och apelsinskal lindar in stadskärnan. Strasbourg är julälskarnas paradis. Där pågår en av Europas största julmarknader, med anor från medeltiden.

I hela Strasbourg doftar det gott av vin chaud, eller glühwein på tyska. Det påminner om den svenska glöggen, men smakar mindre sött och mer apelsin och rött vin. De tokiga toppluvorna med blinkande stjärnor säljs på marknaden och sitter på var mans huvud.
FOTO: ANITA KJELLBERG

I hela Strasbourg doftar det gott av vin chaud, eller glühwein på tyska. Det påminner om den svenska glöggen, men smakar mindre sött och mer apelsin och rött vin. De tokiga toppluvorna med blinkande stjärnor säljs på marknaden och sitter på var mans huvud. FOTO: ANITA KJELLBERG

Foto:

Norrköping2002-12-23 00:00
Några av stadens gator har målats med snöflingor, andra har prytts med ljusslingor och grangirlanger. Hur många som besöker Strasbourgs en månad långa julmarknad varje år är svårt att uppskatta, men en siffra som nämns är två miljoner besökare. I sammanhanget kan nämnas att staden är dubbelt så stor som Norrköping.
- Julmarknader finns överallt, men vår är exceptionell eftersom den är från 1570-talet. Då fick den namnet "Christkindelsmärik" eftersom den tillägnades Jesusbarnet, berättar Annie Dumoulin, turistchef i Strasboug.
230 hantverkare och knallar deltar i julmarknaden, i år har utställare från Ryssland bjudits in. De ställer ut Babusjkadockor, en mormor med många barn, och rikt dekorerade föremål som påminner om skönheten i den ortodoxa kyrkan.
Folkbladet träffar på Marie Guignard som står och tittar på den levande statyn vid katedralen. Hon brukar åka till Strasbourg för att besöka julmarknaden varje år.
- Jag älskar den och brukar köpa en massa julgrejor när jag åker hit, säger hon entusiastiskt.
På alla affischer för julmarknaden står "jul är känslan av att dela". På Place Kléber står en stor julgran dekorerad med europafärgerna och symboliserar humanitet och glädje i att möta andra människor. På Place Broglie står Anne Naud från Frälsningsarmén. Hon tar ned de fina orden på jorden. Hon klingar med en klocka för att höras och få folk att lägga pengar i den stora gryta.

<b>Julfest för hemlösa</b>
- Pengarna går till vår julfest för hemlösa som vi har den 24 december, men också till annat under resten av året. Vi driver ett projekt för att hjälpa ungdomar i riskzonen. Dessutom erbjuder vi läkarbesök för t ex influensavaccinering, skjuter till pengar till elräkningar om det behövs och vi har en tvättmaskin så folk får rena kläder...
Hur firar man då jul i Strasbourg. Vad äter man till exempel?

<b>Firandet varierar</b>
- Det är svårt att säga eftersom julfirandet varierar från familj till familj. Alla här äter ju inte det som är typiskt för Alsace, utan även sådant som man hittar i resten av Frankrike, säger Annie Dumoulin.
Typiskt för Alsace är gåsleverpastej, som äts till förrätt serverat med ett sött vitt vin till. I en del familjer äts ostron. Det är vanligt i hela Frankrike, och är inte utmärkande för Stasbourg som ju inte ligger nära havet. Till huvudrätt är det vanligt med ungsgrillad kapun (kastrerad tupp) som har ett mjukare kött än kalkon, som var vanligare förr.
Man äter också blodkorv, "boudin blanc". Därefter dukas ostarna fram, innan måltiden avslutas med en dessert som på julen. Det brukar vara en julstubbe och sådana såldes förstås i massor på marknaden i Strasborg.
<B>RESFAKTA STRASBOURG</B>
Resa: Genom till exempel www.resfeber.se kan man boka paketresor från Norrköping till Strasbourg. Flyg tur och retur och två hotellnätter kostar från 4367 kr.
Bland de flygbolag som flyger Stockholm till Strasbourg finns Air France, Austrian Airlines och Brussel Airlines. Priserna ligger omkring 3400-3700. Flygbiljetter från Norrköping blir dyrare, då reser man via Köpenhamn och Paris eller Nice.
Mat: Förutom "Winstubs" med traktens specialiteter som surkål, Alsaceviner, "spaetzele" (olika sorters pasta), gåslever, Munsterost och finns i Alsace fler gastronomiska stjärnrestauranger än i något annat område i Frankrike.På sommaren kan man åka mellan traktens vingårdar och provsmaka de goda vita vinerna.
Exempel på sevärdheter:
? Den äldsta stadsdelen, "Petite France", som UNESCO klassat som världskulturarv.
? Katedralen "Notre Dame" av rosa sandsten. Den känns igen på att den endast har en tornspira - 142 meter hög. Det går att vandra upp i till en utsiktsplats, där det sägs att Goethe brukade stå och beundra utsikten i solnedgången.
? Kammerzell house, ett rikligt dekorerat timmerhus med inte mindre än 75 fönster där fönsterkarmar där olika bibliska och mytologiska personer är avbildade.
? Här finns 16 europeiska institutioner: Europeiska parlamentet, Europarådet, Europadomstolen för mänskliga rättighter...
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om