Folkbladet gjorde ett hemma hos-besök på Händelöverket, där Norrköpingsbornas julgranar hamnar framöver, efter avslutad tjänstgöring som stämningsspridare under julen.
– Ja, här tar vi hand om både små privata julgranar från returpunkterna, men även kommunens stora julgranar på våra torg. Alla mals ner till flis i vår speciella bearbetningsanläggning, innan de används som bränsle, för att skapa fjärrvärme till boende i Norrköping och numera även i Söderköping, säger Henrik Johansson Casimiro, regionchef Eon värme.
– Så efter tjugondagjul, när de flesta granarna åker ut, räknar vi att få ta emot en hel del granar till Händelöverket.
Men nu är det ju inte så mycket behov av uppvärmning?
– Nej, vi hoppas på lite mer kyla framöver, för vintern är ju vår högsäsong för Händelöverkets produktion, fastslår Henrik Johansson Casimiro. Men det kommer säkert kyla framöver och då står vi beredda, bland annat med hjälp av kasserade julgranar.
Kan ni dra ner på driften, när det är så här varmt ute?
– Ju kallare det är ute, desto mer produktion har vi förstås, men Händelöverket är igång dygnet runt, året runt, vare sig det är julafton, nyårsafton eller vanliga vardagar. Så vår driftpersonal, som är indelad i sex skift med nio anställda i varje skift, bemannar anläggningen hela tiden.
Hur stor skillnad är det på vintern och sommaren, när det gäller behovet av bränsle till era fem pannor?
– När det är som kallast på vintern går det åt uppåt 120 ton hushållsavfall, andra sopor och flis i timmen medan det stannar vid cirka 40 ton i timmen på sommaren, när vi mest håller igång anläggningen för att producera varmvatten att duscha i. På sommaren kör vi bara avfallspannorna och har då också en lite mindre bemanning den perioden.
Vart kommer flisen ifrån?
– Den kommer bland annat från skogen och de skogsprodukter, som ingen annan vill ta hand om, typ grenar, toppar och stubbar. Men även restprodukter från pappersbruk och sågverk, bland annat från Bravikens pappersbruk och då handlar det om bark och spån.
– Man kan säga att flisen är olika sorters skogsbiprodukter samt rivningsavfall, som vi kastar på returpunkterna.
Och från pannorna kommer värmeproduktionen?
– Ja, det blir värme till de boende i Norrköping och Söderköping och el som vi levererar ut till elnätet samt ånga, som vi säljer till Lantmännen Agroetanols anläggning här bredvid oss på Händelö.