Julefrid betyder inte kvinnofrid
Nästan hälften av alla kvinnor som polisanmäler misshandel tar tillbaka anmälan. Polisen arbetar intensivt för att klara upp fler brott.- Det är oerhört frustrerande att inte kunna göra annat än att informera en del om hur de ska agera när situationen blir så farlig att de riskerar sina liv, säger Anne Asp, chef för våldsroteln.
Jul och nyår innebär fler fall av misshandel i hemmet. Redan före helgerna har polisen fått samtal från oroliga kvinnor. Foto: Scanpix (arrangerad bild)
Foto:
- Många hör av sig anonymt till oss med frågor om boende, skydd och över vad som kommer hända om de anmäler, säger Asp.
Till skillnad från andra brott där det polisiära arbetet till en stor del går ut på att hitta en misstänkt, är gärningsmannen här ofta känd. Det stora problemet är istället att få målsägaren, den misshandlade, att anmäla och hålla fast vid sin anmälan.
- Det är svårt att få den misshandlade att delta fullt ut, säger Roger Karlsson som arbetar med relationsvåld på våldsroteln i Norrköping.
- Vid ett videoförhör kunde vi se hur två kvinnor först anmälde och sedan tog tillbaka under loppet av åtta minuter, säger Asp.
Videofilmar
Timmarna närmast brottet är viktigast vid en brottsutredning. Det ökar betydelsen av den första patrullens arbete.
- Vi har inte många timmar på oss att påverka kvinnan att anmäla. När mannen sedan släpps försonas de ofta. Därför är vi väldigt beroende av kringbevisning, vittnen, platsundersökning, rättsmedicinsk undersökning och videofilmning, säger Asp.
I flera år har polisen filmat förhöret med den misshandlade, men det är ett arbete som intensifierats den senaste tiden. Antalet videoförhör har ökat och de används i större utsträckning i polisutredningarna.
Den senaste tiden har åklagare lyckats få fram flera fällande domar i rätten utan den misshandlades delaktighet.
- Har vi videoband kan åklagaren gå vidare med åtal. Om hon backar kan delar av bandet spelas upp i rätten, förklarar Asp.
Att den första anmälan finns bandad avdramatiserar också kvinnans val. Det blir inte lika tungt för kvinnan och kan fungera som stöttande under en rättegång.
Förståelse
- För trots att det är jobbigt och frustrerande när en kvinna tar tillbaka anmälan om misshandel så måste vi ha förståelse för det. Vi kan inte acceptera det, men vi måste förstå att det finns mycket känslor bakom.
Det viktigaste är att polisen analyserar orsaken till varför en person tar tillbaka anmälan. Ofta handlar det om att våga och orka. Men i vissa fall kan det vara av rädsla och då måste polisen stötta och backa upp, förklarar Anne Asp. Men i vissa fall är det omöjligt för polisen att gå vidare utan kvinnan hjälp. I de fallen brukar polisen informera kvinnan om hur hon bör agera om hon hamnar i en livsfarlig situation.
- Man vill inte lämna dem i sticket när de väljer att gå tillbaka till den misshandlade mannen, förklarar hon.
- Om de väljer att stanna kvar måste de vara lyhörda för när det blir så farligt att de riskerar att förlora sitt liv. Men det allra bästa är att de anmäler eller bara kontaktar någon. Ofta känner de sig väldigt ensamma i sin situation, men det är tyvärr många kvinnor som blir slagna hemma.