En mamma med sin fyraåring vräks. Valet var mat, hyra eller elen. Två vuxna som arbetar, med två barn. Innan månaden är över är pengarna slut. De söker hjälp hos Stadsmissionen. Det här är påhittade fall. Men de skulle lika gärna kunna vara fall från verkligheten.
Sanna Detlefsen är direktor för Stadsmissionen i Norrköping och Linköping. Hon beskriver 2022 som ett tufft år för många hushåll. Behovet är stort. Större än den hjälp som går att få.
– Vi ser att antalet utsatta har ökat jättemycket i år. Och det går väldigt fort. Samtidigt har det här byggts på sedan pandemin. Det är nya grupper. Som människor som har lågbetalda jobb. En dag vab kunde betyda att några hundra kronor mindre en månad och då räckte inte pengarna till alla räkningar och sen är det jättesvårt att ta sig ur utsattheten.
Det är omtvistat hur man räknar ut om någon är fattig. Men de senaste decennierna har begreppet "relativ fattigdom" använts i Sverige och EU. Enligt det här måttet lever man med låg ekonomisk standard om man har en inkomst efter skatt som underskrider 60 procent av landets medianinkomst. Enligt siffror från Stadsmissionen levde nästan 12 000 personer i Norrköping i ekonomisk utsatthet 2020. För 2022 är prognosen än dystrare.
– Vi vet inte siffrorna för 2022 än. Men det är inget tvivel om att det är värre i år än tidigare år. Inflationen, kriget i Ukraina och en lågkonjunktur är något vi märker av, säger Sanna Detlefsen.
Är du orolig för att fler ska hamna i ekonomiska problem?
– Det oroar mig. Vi började dela ut en matkasse i samband med pandemin. Första gången var det till 25 familjer. Sen växte det snabbt till 250 familjer i veckan. Jag minns en mamma som ringde till oss och frågade om det var någon idé att hon gick ned till stan från Navestad för en kasse. De tog slut så fort. Men samtidigt hoppas vi att vi kan göra mer. Vi har ett mål att kunna distribuera mer mat och det finns ett engagemang bland våra samarbetspartner, säger hon.
Ingvar Sjögerud är diakon i Svenska kyrkan i Kolmårdens församling och jobbar med social insatser. Han träffar mest boende i Ättetorp och Åby. Han delar den bild Sanna Detlefsen ger.
– Det är många akuta insatser. Vi har en julpeng som man kan söka. Där är det en ökning på runt 50 procent när det gäller ansökningar. Vi delar också ut en julkasse med mat för 400 kronor. Där var det kanske 60 eller 70 kassar förra året. Redan nu har vi delat ut 100 kassar, säger han.
Caroline Hoffman är diakon på S:t Johannes församling. Hon är inte ute så mycket på fältet. Men hon delar Ingvar Sjögeruds bild av dagsläget.
– Vi ser en markant ökning av ansökningar av ekonomiskt stöd och även av ansökningar om matkasse. Jag har inga direkta siffror. Men vi ser att det är nya grupper som inte får vardagen att gå ihop. Vi ser fler familjer som inte har varit i kontakt med oss förut som söker hjälp. Och det kan vara familjer där det finns en inkomst.
Är du orolig för hur det ska bli nästa år?
– Vi såg när det var den där hackerattacken mot a-kassorna att det fanns många som fick svårt att klara sig. Vi fick jättemånga samtal. Det oroar mig. Samtidigt är vi i kyrkan bara en liten del. Vi kan berätta för politiker och beslutsfattare hur det ligger till. Men det är samhället och kommunen som har huvudansvaret, säger Caroline Hoffman.