Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Judarna inte viktiga för Säpo

Av handlingarna blir det tydligt att Säpo knappast var särskilt intresserat av att ta reda på i vilken omfattning NSDAP AO i Norrköping kartlade judar. Det är genom dokumenten uppenbart att Säpos fokus var att ta reda på om nazisterna spionerade på det svenska försvaret. Därför är det i huvudsak först efter krigsslutet som det kom fram att NSDAP AO verkligen hade till uppgift att kartlägga judar i Sverige.

NORRKÖPING2008-11-27 03:00

Dels är det vittnesuppgifter från den förre konsuln i Norrköping, Ernst H som berättar följande i polisförhör efter kriget:
”Under konsulattiden fick H anmaning från Berlin, att dit rapportera allt som rörde judar i Norrköping, och vilka firmor, som anställde sådana. H vägrade att efterkomma denna order. Det blev därefter omedelbart tyst om saken. Det troligaste var att M själv tog hand om denna rapportverksamhet. År 1939 blev M:s verksamhet mot H av sådant slag, att kände sig föranlåten att skriva till tyska legationen och fråga, vem som var konsul i Norrköping.”
Även vittnesmålet från en fru G efter kriget visar att Fritz M verkligen var intresserad av att veta vilka som var judar, i alla fall bland tyskarna i Norrköping:
”Då hon efter en stund gått in till dem, hade hon uppfattat att M tillfrågat hennes make, om denne vore jude. Hennes make hade bejakat detta, vartill M då genast genmält: ’Jasså’. M hade strax därefter avlägsnat sig...”
Pressade henneI samband med att fru G:s pass gick ut, blev hon ombedd att åka till tyska beskickningen i Stockholm. Hon svarade att hon inte kunde åka till Stockholm, och blev då brevledes kontaktad av Fritz M som bad henne komma till hans våning på Tunnbindaregatan 50 med anledning av passfrågan.
Väl där pressade Fritz M fru G och sa att hennes pass bara kunde förnyas om hon reste till Tyskland. Hon svarade att hon inte tänkte resa ifrån sin make, som inte ville åka till Tyskland på grund av sin judiska börd. M svarade att hennes äktenskap med mannen inte längre var giltigt (eftersom han var jude) och att hon därför kunde resa tillbaka till Tyskland.
Hon frågade då M: ”Hur blir det då med mina barn, dom är ju halvjudar?”
Skulle inte se bra utM försökte försäkra att det inte skulle vara någon fara för barnen, eftersom det ”snart skulle komma en ny lag i Tyskland om att halvjudar skulle få samma rättigheter som arier.” När fru G fortfarande då vägrade att åka tillbaka till Tyskland bad Fritz M att hon skulle tänka på sin framtid och att det inte skulle se bra ut för henne efter att Tyskland vunnit kriget. Han påpekade också att hon ju hade sina föräldrar kvar i Wien i Österrike.
Fru G vägrade i alla fall resa tillbaka till Tyskland. Strax efter hennes besök hos Fritz M blev fru G:s föräldrar uppsagda utan skäl från sin lägenhet i Wien, vilket fru G i vittnesförhören säger sig vara helt säker på bero på hennes vägran att åka till Tyskland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om