Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Ju mer böter desto högre lön"

– Ju mer ordningsböter du skriver desto mer får du i lönekuvertet.Det menar ett antal missnöjda poliser i yttre tjänst som menar att arbetssituationen börjar bli ohållbar.Länspolismästaren Ulrika Herbst ser allvarligt på kritiken och säger att hon kommer att vidta åtgärder.

Ulrika Herbstden har fått en tuff start på sitt nya jobb som länspolismästare. Hon ser allvarligt på den kritik som framförts mot polisledningen och säger att hon ska ta tag i det här.

Ulrika Herbstden har fått en tuff start på sitt nya jobb som länspolismästare. Hon ser allvarligt på den kritik som framförts mot polisledningen och säger att hon ska ta tag i det här.

Foto: Marcus Gustafsson

NORRKÖPING2013-04-20 08:30

Att länets poliser är starkt missnöjda med sin arbetssituation och kritiska till den högsta polisledningen framgick häromdagen, när Rikspolisstyrelsens medarbetarundersökning presenterades. Poliserna i Östergötland är, enligt undersökningen, mest missnöjda med sin arbetssituation i hela landet.

Ett gäng poliser i yttre tjänst hör på fredagen av sig till Folkbladet eftersom de anser att polisens vardag måste belysas.

– Arbetssituationen börjar bli ohållbar, framförallt i Norrköping, skriver de i ett anonymt brev.

Kvantitet

De är bland annat starkt kritiska till den så kallade statistiskhets som råder inom polisen och som de menar beror på att ledningen inte lyssnar på sin personal, utan mest bryr sig om de kvantitativa målen.

– Det har gått så långt att antalet skrivna ordningsböter har blivit lönegrundande. Skriver du många böter får du mer i lönekuvertet. Om du däremot förebygger brott, ingriper vid misshandelsfall utanför krogar så kan det inte mätas och är således inte värt lika mycket.

Omorganisationen

Det här stämmer inte, enligt länspolismästare Ulrika Herbst.

– Det är klart vi inte sätter lön efter hur många böter du skriver.

Men var har de fått det ifrån?

– I alla fall inte från mig.

Herbst framhåller att polismyndigheten i Östergötland måste bli bättre på att förklara hur saker, som till exempel lönebildningen, går till och på vilket sätt man kan påverka sin lön. Hon tror att kritiken och det utbredda missnöjet hänger ihop med den omorganisation som polisen genomgått den senaste tiden.

– Förändringarna påverkar de enskilda medarbetarna i deras vardag och då blir man orolig. Men jag har stora förhoppningar och tror att vi kommer att få till något riktigt bra. Det finns så kloka och engagerade människor här, säger Herbst.

"Det får inte vara så"

De missnöjda poliserna, som här av sig till Folkbladet, vågar inte, på grund av det oerhört låga taket som finns inom polisen, ställa upp med namn.

– Jag blir jätteledsen när jag hör sådant. Det strider emot allt som jag står för. Vi i polisledningen vill tvärtom ha en diskussion och dialog där vi kan bemöta varandra med respekt.

Hon vet inte vad grunden till den här rädslan.

– Det får inte vara så att man inte vågar säga saker. Men jag är ändå glad att poliserna vågar skriva vad de tycker vilket tyder på engagemang.

Hon ser allvarligt på som kommit fram.

– Vi kommer att jobba med det här både i stort och smått, högt och lågt.

Tuff start

Ulrika Herbst, som tillträdde sin nya tjänst som länspolismästare den 1 april, medger att hon fått en tuff start på sitt nya jobb.

– Men jag tycker att det är utvecklande och stimulerande att vara i Östergötland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om