Journalisten som blev vinmakare
STOCKHOLM TT/SpektraFör vinmakaren Lars Torstenson, som sedan 1988 driver Vin och Sprits vingård Rabiega i Provence, behöver vinprovning och vin inte vara varken svårt eller pretentiöst.- Allt för många snobbar med sin kunskap, säger vingurun, som genom åren tagit hem åtskilliga priser för sina viner.
Titta på vinet. Är vinet blankt eller oklart? Lars Torstenson tar sig en ordentlig titt på vinet innan han luktar på det, för att slutligen låta smaklökarna göra sitt. FOTO: JONAS SÄLLBERG
Foto: Fotograf saknas!
- Det var egentligen tillfälligheter som gjorde att jag halkade in i vinbranschen, säger han, och berättar att han som frilansjournalist började arbeta halvtid på Vin- och Sprits personaltidning, vilket ledde till en plats i vinprovningsgruppen, som skrev utlåtanden om olika viner. Under den här perioden fick han lära sig allt han kunde tänka sig vilja veta om vin och mötte människor med enorma kunskaper på området.
- Jag blev ett vinfreak, säger han.
Ett år senare var han på väg ner till den, då, nya vingården Domaine Rabiega i franska Provence, tillsammans med sin familj.
- Det var ett erbjudande jag inte kunde tacka nej till, men att jag skulle stanna så här länge, det trodde jag aldrig då, berättar han.
<b>Intresse viktigt</b>
Genom åren har Lars Torstenson fått hundratals priser och utmärkelser för sina viner. Något som inte har verkat störa de inhemska vinbönderna.
- Jag tror att de tycker att det är kul att en utlänning kommer ner och anstränger sig för att lära sig jobbet, och dessutom gör det bra, säger han.
- Många utlänningar som kommer dit investerar bara i en vingård och försöker aldrig att lära sig något själv.
Att vin och att prova viner inte behöver vara varken komplicerat eller prestigefyllt är något som Lars Torstenson har haft som mantra sedan han började att arbeta med vin. Han vill gärna avdramatisera den ibland lite pretentiösa atmosfär som kan skönjas hos vissa vinkännare.
- Att lära sig prova vin handlar mycket om att ha ett intresse, det är inte svårare än att bli fotbollskännare eller att lära sig cykla.
Torrt eller sött
Friskt eller platt
Lätt eller fylligt
Mjukt eller strävt
Beskt eller mindre beskt
Ungt eller moget
Med eller utan eftersmak
KÄLLA: "Vinprovningens ABC" (Alöbert Bonniers förlag)