Jordgubbsförsäljningen kritiseras av LO
- Det är viktigt att få ungdomar och arbetsgivare att förstå att de anställda har rättigheter också och inte bara skyldigheter, säger Olle Wikmång från fackförbundet LO. I går var han ute tillsammans med Carolin Carlsson, Therese Andersson och Jessica Karlsson runt om i Norrköping och delade ut broschyrer och pratade med sommar anställda ungdomar om vad de kan kräva av sina arbetsgivare.
En gång stötte jag på en nioårig pojke som stod ensam och sålde jordgubbar utanför en affär, berättar Jessica Karlsson som tillsammans med Olle Wikmång och Therese Andersson från LO träffade Norrköpngs sommarjobbare igår.
Foto:
- Det är svårt att placera in dem i något fackförbund. Arbetsgivarna är oerfarna av att anställa och vet inte vad som gäller. Ungdomarna i sin tur är inte vana att jobba vilket gör att de är få som vet vilkea rättigheter de har, säger Therese Andersson.
Jordgubbsförsäljarna är oftast i yngre tonåren och arbetar vanligtvis ensamma vid vägar, vilket gör att de inte har någon tillgång till toalett eller kan ta rast som de har rätt till. Dessutom är lönerna rätt låga och ligger mellan 35-55 kronor i timmen.
- Förra året träffade vi på en tjej som jobbade för 25 kronor i timmen. Dessutom fick hon inte sitta ner när hon arbetade därför att arbetsgivaren inte tyckte att det såg bra ut. Du kan ju tänka dig själv hur det känns att stå upp ett helt arbetspass, säger Carolin Carlsson.
En annan sak som ofta förekommer är att ungdomar får arbetsuppgifter som är för avancerade för deras ålder.
- En gång stötte jag på en nio årig pojke som stod ensam och sålde jordgubbar utanför en affär. Det är hemskt för som nio åring ska man inte behöva ha ansvar för en kassa med pengar, säger Jessica Karlsson.
När Therese Andersson, Jessica Karlsson, Olle Wikmång och Carolin Carlsson är ute så är det inte så många som säger så mycket om hur det är på arbetsplatsen.
- Det är många ungdomar som är så glada över att få jobba att de inte vågar säga något. Kanske jobbar de för någon som de känner och då blir det svårt, säger Olle Wikmång.
I sådana fall kan ungdomarna i efterhand prata med LO genom att ringa till deras hjälptelefon. Dit ringer även föräldrar som oroar sig över sina barn.
- Det är bra när föräldrar agerar. Nyligen ringde det en mamma som undrade om det var okej att hennes trettonåriga dotter jobbade över tio timmar om dagen, säger Carolin Carlsson.