Jordgubbarna sjunger på sista versen
NORRKÖPING: Även om den normala jordgubbssäsongen är slut så säljs fortfarande svenska jordgubbar i några dagar till. Den regniga sommaren har gjort att vi har kunnat njuta av extra många härliga jordgubbar i år.
Jordgubbar är fortfarande populärt även så här i slutet av säsongen. Här köper Rune Skattner en liter av Berit Carlsson. Foto: Niclas Sandberg
Foto:
Röda och söta är dom lika populära i juni som i augusti och vid Lidagårds försäljningsställe i Eneby frågar varje kund som kommer förbi efter dem.
Men det är inte samma typ av jordgubbar som vi äter nu som vi köpte i början av sommaren. Runt den 10 augusti tog den normala jordgubbssäsongen slut.
Förberedning i vintras
Dessutom finns det svenska jordgubbar som är speciellt planterade för att försena skörden lite. Så därför kan vi njuta av jordgubbarna i ytterligare två veckor.
- För att försena skörden planterar vi jordgubbar i speciella land som vi strör halm över jorden på vintern, säger Lidagårds VD Bertil Bjelkenstedt.
Den här sommaren har varit bra för jordgubbsälskarna. En stor nederbörd tillsammans med perioder av sol är det bästa för de svenska gubbarna.
- Är det för varmt driver solen på skörden vilket gör att kvaliteten blir lidande. Ett lagom regnande är alltid bäst och i år har vi haft ett lagom väder i Östergötland.
- Till skillnad från Skåne som har haft det för regnigt.
Prisfesten är över
Därför har det funnits gott om jordgubbar att köpa i sommar och under början av juli var det stor konkurrens om kunderna. Priserna varierade från 12 till 25 kronor beroende på försäljningsställe och leverantör. Den prisfesten är dock över för i år.
Nu är det brist på både svenska och utländska gubbar vilket gör att priserna kommer att ligga strax under 30 kronor. För den som vill njuta av sommaren in på höstkanten så passar sorten Florens bra för frysning. Det tycker dock inte Bertil Bjelkenstedt är något att rekommendera .
- Nej, Jordgubbar ska ätas nyplockade och dagsfärska som de är. Frysta Jordgubbar blir inte samma sak. Däremot passar hallon bra till frysning, säger Bertil Bjelkenstedt
Svenska jordgubbar som är planterade i växthus finns dock ända fram till september.