Jordgubbarna rekordtidiga i år
NORRKÖPINGJordgubbarna är rekordtidiga i år.Redan 11 maj kunde växthusodlade jordgubbar från Ringstad säljas.Den här veckan börjar plockningen på friland. Även detta är rekordtidigt.
Magnus Axelsson är mycket glad odlare, jordgubbssäsongen har startat rekordtidigt i år. FOTO: JANNE FORSBY
Foto:
- Vi hade mycket sol i april och det driver på också inne i växthuset, säger Magnus Axelsson på Ringstad gård.
- Våra kunder säger att jordgubbarna är särskilt söta och goda, det beror på att de fått mycket sol.
Jordgubbarna som snart börjar skördas på friland har varit täckta av väv.
- Vi tog bort väven för tre veckor sedan, det är rekordtidigt, säger Magnus Axelsson. Sedan hade vi några frostnätter då vi fick lägga på väven igen.
Väv är bättre att använda än plast då det från plast lätt kommer fukt. Med fukt ökar risken för mögel på plantorna.
<b>Midsommar</b>
De tidiga jordgubbsåret gör att vi kan vänta oss en explosion av bär kring midsommar, vår stora konsumtionshelg av jordgubbar i Sverige.
- Östgötajordgubbarna blir färdiga lika tidigt som de från Skåne och Öland i år. Det kan komma köparna till godo i form av lägre priser. Men jag tror att veckan efter midsommar kan bli lönsam för köparna. Sedan stabiliserar sig läget igen för senare mogna bär.
Familjen Axelsson har odlat jordgubbar i växthus i tio år nu. Miljömässigt blir växthusodling fördelaktig då skadeinsekter och svamp kan bekämpas biologiskt.
Mot spinn används gallmyggor och steklar, mot svampangrepp svavel i små doser.
Och så öppnas marknaden tidigare på säsongen än med bara friland.
Ringstads marknadsområde är närområdet med Norrköping och östra Östergötland.
<b>Viktigast</b>
25 kronor kostar i dag en kartong med 250 gram jordgubbar såld i gårdens egna kiosker längs vägarna.
Magnus Axelsson för fram vad som är viktigast för en odlare:
? Smak.
? Hållbarhet.
? Skördestorlek.
- Svenskarna vill ha söta bär. Med mycket sol blir bären också söta.
- Hållbarhet är nödvändig så att inte jordgubbarna måste kastas efter en dag. För Ringstad är det inte problem som bara säljer själva eller genom butiker i närheten. De jordgubbar vi importerar måste ha flera dagars hållbarhet.
- Vi vill ha sorter där bären når en viss storlek innan de mognar. Svensken vill helst ha rätt stora jordgubbar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!