Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Jordgloben firade jubileum

Montessoriförskolan Jordgloben har i veckan firat sina 20 jordsnurr med en snurr om på dansgolvet. Den jubilerande förskolan har även haft öppet hus med ballonger, spex och tårta.

Räknar efter. Hur mycket är egentligen 20? Thorir räknar efter på de pedagogiska verktygen som är typiska för montessorimetodiken.

Räknar efter. Hur mycket är egentligen 20? Thorir räknar efter på de pedagogiska verktygen som är typiska för montessorimetodiken.

Foto: Karoline Montero Araya

NORRKÖPING2016-11-09 18:00

En minnevärd dag ska fastna på bild och gårdagens firande började med gruppfotografering av förskolans fyra avdelningar, där många av barnen var festklädda. De äldre barnen fortsatte förmiddagen med disco – och bland dem var det ingen tvekan om vad firandet handlar om.

– Jordgloben! säger Thorir.

När pedagogen Inger Händestam tog fram räknematerial kunde Thorir räkna montessoripärlor tills han landade på 20 – så många år som förskolan har funnits.

Inger Händestam är en av dem som var med och startade Jordgloben 1996 i lokalerna på Hantverkargatan. Föräldrakooperativet hade till en början 15 barn och två avdelningar, men vid millennieskiftet stod många barn i kö och förskolan utvidgade verksamheten. Den blev dubbelt så stor som tidigare med två nya avdelningar. Idag går totalt 63 på förskolan som består av de åldersindelade avdelningarna Stjärnan, Kometen, Solen och Månen.

För Inger Händestam är förskolans styrka gemenskapen och montessoripedagogiken.

– Föräldrakooperativet är en driftsform som ger en väldigt stark gemenskap. Jag tror även på pedagogiken och förhållningssättet att våga lita på barnens egen kapacitet. Men det handlar inte bara om barnen, man arbetar med allas utveckling, även föräldrar och personal, säger hon.

– Alla vill någonting och kan bidra på sitt sätt. Vi lär ut det arbetssätt vi tror på, men även om den pedagogiska grunden är densamma kan arbetssättet självklart förändras utifrån nya idéer och de barn vi har och deras unika behov.

En föräldragrupp ordnade också festligt öppet hus för familjer, personal och allmänhet på förskolans riktiga födelsedag i söndags.

– Det blev väldigt lyckat. Besökarna anlände i en jämn ström och barnen fick med sig ballonger, såpbubblor och en jordglob. Det blev ett jättebra firande, säger förskolechef Camilla Broddegård.

Förskolan bjöd på tårta, musik och spex, där Camilla Broddegård var utklädd till Maria Montessori, vars pedagogik har över hundra år på nacken.

– Men hennes tankar håller än idag, slår Camilla fast.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om