Jönsbergska - en skola med dragningskraft
Idrott är ett populärt ämne för skolelever.Det kan man slå fast eftersom nystartade Jönsbergska Idrottsskolan i Norrköping, har fått många fler elever inskrivna, än man räknat med.- Vi hade hoppats på cirka 150 elever den här första höstterminen, men har fått hela 200 elever. Så vi är mycket nöjda, säger tillförordnade rektorn Maria Lundberg.
- Vi har jobbat en hel del själva med bland annat målning av lokalerna och ihopmontering av nya skolmöbler, berättar Patrik Jönsson, till vänster, som startat nya friskolan Jönsbergska skolan i Norrköping tillsammans med Maria Eriksson, Maria Lundberg och Patrik Andersson och här ses i nya idrottshallen. Foto: Niclas Sandberg (011-200 464) niclas. sandberg@folkbladet.se
Foto:
<B>+ Men har ni plats för ytterligare 50 elever?</B>
- Ja, vi har tillräckligt utrymme för eleverna i våra nyrenoverade lokaler i före detta AMU vid Gamla Övägen, via 2.700 kvadratmeter plus 1.000 kvadratmeter i vår nya, stora idrottshall.
Mer personal
- Vi har även klart med ytterligare personal för de två klasser som vi utökat verksamheten med redan nu till hösten och vi blir totalt 17 anställda.
- Många av våra elever kommer från Vilbergen och närområdet, säger Maria Lundberg, men vi har även elever från Skärblacka, Finspång, Söderköping och Kolmården.
<B>+ Och orsaken till elevsuccén?</B>
- Det är säkert att vi garanterar alla elever minst en idrottslektion varje dag, säger Maria Lundberg. Så vår idé om mer idrott och hälsa på skolschemat och mindre av musik, slöjd och bild, har lockat många elever och det är vi förstås mycket glada åt.
Från Råsslaskolan
Maria Lundberg har startat den här nya friskolan tillsammans med kollegorna Maria Eriksson, Patrik Andersson och Patrik Jönsson, alla med ett förflutet som lärare på Råsslaskolan i Krokek.
- Jag vill gärna framhålla att Råsslaskolan är en mycket bra kommunal skola, men att vi startade den här friskolan beror mycket på att vi vill ha idrott och hälsa på schemat varje dag, jämfört med mindre antal veckotimmar för idrott och hälsa inom många kommunala skolor. Och här har vi haft Bunkefloprojektet i Malmö som en förebild inför starten av vår egen friskola.
Och även om Patrik Andersson har ett förflutet i IFK Norrköping och Patrik Jönsson spelar i dagens A-lag, blir det inte bara fotboll på idrottslektionerna:
- Nej, vi satsar på breddidrott och kommer att ha många olika sporter på lektionerna, säger Patrik Jönsson. Allt för att eleverna ska få chansen att prova på olika grenar och få en omväxlande undervisning. Så bland annat kommer vi att ha orientering, innebandy, handboll, basket, fotboll, friidrott och mycket annat på schemat.
Idrottsklubbar
- Dessutom kommer vi att bjuda in idrottsklubbar vi samarbetar med, som får komma hit och presentera sin verksamhet och vi kommer även att åka ut med eleverna till olika klubbar för studiebesök. Allt för att försöka få alla elever att engagera sig i klubbar och därmed även idrotta och röra på sig även på fritiden, säger Patrik Jönsson, och förhoppningsvis fortsätta röra på sig även efter skoltiden hos oss.
Redan nu har man knutit upp ett framtida samarbete med ett flertal idrottsföreningar inom olika sporter.
Korpen
- Dessutom har Korpen hyrt in sig i vår nya stora idrottshall för olika aktiviteter på kvällar och helger, säger Patrik Andersson. Och här kan även intresserade idrottsföreningar hyra in sig via Korpen.
<B>+ Har ni planer på ännu större verksamhet i framtiden?</B>
- Ja, säger Patrik Jönsson. Redan till höstterminen om ett år hoppas vi nå upp till 260 elever i årskurserna 5-9 och vi har redan idag en kö av elever till årskurs 5.